Преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по план

...
Преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по план
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Вярвам, че ще стигнем до добър изход в преговорите с НЗОК

Преговорите сред Българския лекарски съюз и НЗОК вървят по проект и от тях се чака добър излаз. Това стана ясно от думите на ръководителя на УС на БЛС доктор Иван Маджаров пред Българска национална телевизия през днешния ден.

Той напомни, че в гласувания от Народното събрание бюджет на публичния здравен фонд за тази година има известни промени по отношение на досегашните бюджети. „ Това е бюджет, който за първи път обърна внимание на голямата маса лекари, които работят в извънболничната помощ, и също насочи доста средства към опцията българските жители да получат повече проучвания в извънболничната помощ “, означи доктор Маджаров.

По отношение на болничната помощ пък съгласно БЛС с сегашния бюджет при по-малко заложени хоспитализации има добра опция за увеличение на цените на клиничните пътеки. „ Аз имам вяра, че ще стигнем до един добър излаз от тези диалози, с цел да дадем едно успокоение и основа за това, което би трябвало да се случи в идващите месеци като промяна “, разяснява доктор Маджаров, визирайки дигитализацията и останалите обявени промени.

Председателят на БЛС се спря и на кадровия проблем в системата, като напомни, че той датира от над 10 години. „ Проблемът с фрагментите е от повече от 10-15 години, имаше интервал, в който и приемът, и специализациите бяха доста свити на фона на по-ранни години и в този момент към този момент виждаме тази дупка, която се оформя във възрастовата характерност на лекарите. В момента сред 30 и 50 години имаме не повече от 15-16%, до 18% лекари “, уточни той и добави: „ Така че този проблем е заложен от дълго време и е мъчно да бъде решен бързо. Тази и идната година би трябвало да се положат старания, които да дадат старт за решаването му “.

Очаквано, в диалога бе наранена и тематиката с бежанците от Украйна – както от позиция на лекуването им, по този начин и по отношение на опциите за наемането на работа на медиците измежду тях.

„ Българските лекари декларирахме, че ние сме подготвени да преглеждаме всеки, който има нужда от това от страдащите бежанци, които идват в България. Българските лекари са на своето място и ще окажат помощ, до момента в който се случат нормативните промени. Разбира се, разчитаме навръх подобен метод от страната - да направи нужното и по-късно тези средства да бъдат възобновени на лечебните заведения, другояче те ще влязат в още по-тежко финансово положение, а и благотворителността не взема решение дълготрайно проблемите “, разяснява по отношение на лекуването на идващите доктор Маджаров.

Той засегна казуса с хроничноболните, като уточни, че те имат нужда от терапия, която не трябва да бъде прекъсвана. „ Това е нещо доста съществено и е проблем, който би трябвало да бъде решен. Не може да бъде решен с щедрост, тъй като всеки има характерна терапия, която пие. Ако не си носи документите, би трябвало да бъде проучен в допълнение, да бъде конкретизирано от какво тъкмо заболяване страда, с цел да продължи, било то диабет, онкозаболяване и така нататък “, означи лекарят и изрази вяра, че в случай че оперативно решенията се вземат бързо, няма да има проблем.

По отношение на работата на украински бежанци като медици у нас пък той още веднъж съобщи, че съгласно БЛС процедурата по признание на квалификацията би трябвало да се редуцира времево, без да се опростява.

За да работят в здравния бранш у нас, искащите би трябвало да подадат молба, да преминат през комисия, която ревизира сходството на дипломата им с открития у нас хорариум, както и да положат изпит по български език. „ Ние споделяме, че това би трябвало да се случи оптимално бързо. Не споделяме, че би трябвало да се облекчат изискванията, тъй като не трябва да забравяме, че право да практикуваш в България е право да практикуваш в Европа – българските лекари имат право без приравнителни изпити да практикуват в Европа. Така че това, което можем ние да помогнем, е като съсловна организация всеки, който желае, да се обърне към нас и ние ще му помогнем в по-бързото напредване на документите, подаване на молба към Министерство на здравеопазването и надлежно ще настояваме, в случай че до момента процедурата е отнемала несъмнено време, това време оптимално да се редуцира, безусловно до дни “, заключи доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР