Преговори до последния момент за влизане в Шенген ще води

...
Преговори до последния момент за влизане в Шенген ще води
Коментари Харесай

Политическите реакции за предложението за въздушен Шенген

Преговори до последния миг за влизане в Шенген ще води България, разгласи министър председателят Николай Денков. По думите му има текстове и условия, по които и сега се водят диалози. Вътрешният министър Калин Стоянов ще води диалози по тематиката в Словакия на следващия ден. Предстои министър председателят в идващите дни да се срещне с канцлера на Австрия. Лидерите на партиите от Народното събрание са безапелационни, че не би трябвало Австрия да слага условия, които да лимитират страната ни без да са посочени ясни периоди за отваряне и на сухопътните граници за Шенген.

България продължава да упорства договарянията за участието ни в Шенген да продължат до последния вероятен миг. Това разяснява пред публицисти министър председателят Николай Денков и добави, че към момента има какво да се предоговори. Съгласен е обаче с позицията на Еврокомисията.

" Разбира се, че е стъпка в вярната посока, тъй като до момента, както знаете, Австрия вземаше доста изрично мнение. Това че има смяна в тази позиция, към този момент дава опция за договаряния. Никакви специфични условия за България ние няма да приемем. Но в случай че става въпрос за съблюдаване на общите европейски правила, несъмнено, че ще ги съблюдаваме ", сподели министър председателят Николай Денков.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков счита, че и сега чакаме да се присъединим към шенгенското пространство напълно - и сухопътно, и по въздушен път, тъй като отговаряме на всички нужни критерии.

" Не мисля, че една страна членка би трябвало да постанова каквито и да било условия, тъй като това значи, че приказва от името на всички държави-членки на Европейски Съюз без да има мандат. Така че, не мисля, че която и да е страна членка има мандат и от комисията, и от останалите да показва условия, които стоят отвън критериите за участие в Шенген ", безапелационен е осен Желязков -председател на Народно събрание.

Темата разясниха и водачи на политически партии.

" Трябва да имаме ясна дата и за суша. Това е нещотото, което най-най-касае нашият транспортен бизнес, стопанската система и така нататък Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, само че ясно желая да се знае какво се желае от България, а то е пълноправно участие. Ако всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Като има общи национални цели, използваме всичките си сили от всички вероятни места, тъй като за България Шенген е народен приоритет. И това беше една от аргументите действително това държавно управление да съществува. И ние не бихме приели отвод в този миг за отговор от Европа ", разяснява Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

" Това е незадоволително и не би трябвало да го одобряваме ", акцентира Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

" Това е подмятане на трохи. Изпълнили сме всички условия. Трябва да бъдем признати пълноправно в Шенген. Това, че ще бъде признати единствено по въздух е краткотрайно решение, което може да стане непрекъснато и вечно. Държим българското държавно управление и болшинството, което ръководи, да заеме доста по-твърда позиция и да отстоява българския интерес подобен, какъвто е ", счита Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

В идващите дни министър председателят Денков ще се срещне с австрийския канцлер и тематиката за участието ни в Шенген още веднъж ще бъде на дневен ред
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР