Хусите напускат Саудитска Арабия след преговори за потенциално споразумение за прекратяване на огъня в Йемен

...
Преговарящите хуси напуснаха Рияд след петдневен кръг от преговори със
Коментари Харесай

Преговарящите хуси напуснаха Рияд след петдневен кръг от преговори със саудитски официални лица относно потенциално споразумение, което може да проправи пътя към края на конфликта в Йемен, казаха източници, запознати със срещата, и медии на Хути.

Делегацията на хусите и оманските посредници кацнаха в йеменската столица Сана във вторник след кръг от преговори в Саудитска Арабия, съобщи телевизията на хусите al-Massirah.

Продължавайте четене

списък от 3 елемента Йеменски YouTubers, осъдени на затвор, след като критикуват хуситеХусите атакуват петролен терминал в Йемен при последното нападениеКопие на Корана, осквернено пред кралския дворец в Стокхолмкрай на списъка

Постигнат е известен напредък по някои от основните спорни точки между хусите и Саудитска Арабия, включително график за напускане на чуждестранни войски от Йемен и механизъм за изплащане на публични заплати, казаха два източника, добавяйки, че страните ще се срещнат за повече разговори след консултации „скоро“.

Делегацията на хусите пристигна в Саудитска Арабия миналата седмица. Това беше първото подобно официално посещение в кралството от избухването на войната в Йемен през 2014 г., след като групировката, свързана с Иран, свали подкрепяното от Саудитска Арабия правителство там.

Съобщава се, че преговорите са съсредоточени върху пълното повторно отваряне на контролираните от хутите пристанища и летището в Сана, изплащане на заплатите на държавните служители, усилия за възстановяване и график за напускане на чуждестранните сили от Йемен. Едно споразумение би позволило на ООН да поднови по-широк политически мирен процес, включващ други страни в йеменския конфликт, включително йеменското правителство и южните сепаратистки сили.

Хусите са във война срещу водена от Саудитска Арабия военна коалиция от 2015 г. насам, конфликт, който уби стотици хиляди хора и остави 80 процента от населението на Йемен зависимо от хуманитарна помощ.

Съединените щати оказаха натиск върху своя съюзник Саудитска Арабия да прекрати войната и свързаха част от американската военна подкрепа за кралството с прекратяването на участието му в Йемен.

Първият официален кръг от консултациите с посредничеството на Оман между Рияд и Сана, които се провеждат успоредно с мирните усилия на ООН, се проведе през април, когато саудитски пратеници посетиха Сана.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР