Преговарящи от цял свят се събират в полския град Катовице

...
Преговарящи от цял свят се събират в полския град Катовице
Коментари Харесай

В Полша започва среща на върха на ООН за климата

Преговарящи от целия свят се събират в полския град Катовице за годишната климатична среща на върха на Организация на обединените нации за изменението на климата.

Очаква се във форума да вземат участие държавни и държавни ръководители на страни-членки на Европейския съюз и представители на интернационалните организации. Президентът Румен Радев отпътува през днешния ден за присъединяване във форума, на който ще приказва на следващия ден.

Участниците в конференцията на Организация на обединените нации за измененията в климата ще разискват по какъв начин да бъде приложено световното съглашение за климата контрактувано в Париж преди три години.

Очаква се на срещата да бъде сложена и тематиката за прекратяване на добива на твърди горива в Европейския съюз.

В изявлението си на форума президентът Румен Радев ще показа позицията на България. Той към този момент съобщи, че е отказал да поддържа декларацията на Австрия по тематиката, тъй като не дава отговор на ползите на страната ни. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на обществените права на работещите в бранша, е позицията на президента.

На среща с ръководителите на КНСБ и „ Подкрепа “ в петък, президентът сподели, че е предложил за координиране с държавното управление по-категоричен вид на българската позиция за срещата в Катовице.

„ Този въпрос изисква и признание от страна на ръководещите във връзка с целия отрасъл. Иска явен ангажимент и за развиване на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове и на метода на разпределение и потребление на студения запас, и един проект към този момент в по-далечно бъдеще - по какъв метод може да стане преструктуриране на бранша. По какъв метод и благодарение на Европейски Съюз, тъй като има такива стратегии, в които България не взе участие “, сподели Радев.

В рамките на визитата си президентът ще има работни срещи със свои сътрудници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР