Предвиждаме всеки един от шестте района за планиране от ниво

...
Предвиждаме всеки един от шестте района за планиране от ниво
Коментари Харесай

Промяна в критерий по програмата за регионално развитие предлага ресорното министерство

Предвиждаме всеки един от шестте региона за обмисляне от равнище 2, да разполага с бюджет за финансиране на планове през новия програмен интервал (2021-2027 г). Той ще бъде с опция за обезпечаване на средства за взаимно допълващи се вложения в разнообразни браншове, които имат общ резултат върху територията и добавена стойност за икономическото развиване.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която организира среща с представители на Националното съдружие на общините в Република България, съобщи Министерството на районното развиване и благоустройството.

Зам.-министър Николова изясни, че бюджетът ще бъде образуван посредством запас, възложен от всички оперативни и секторни стратегии – за районно развиване, за развиване на селските региони, околна среда, човешки запаси, нововъведения и конкурентоспособност, обучение и просвета, електронно ръководство. По този метод ще осигурим на всички обитаеми места достъп до европейско финансиране.

Заместник-регионалният министър акцентира, че приоритет на българското държавно управление е в новия програмен интервал фокусът на интервенции с европейски средства да е върху цялата територия на страната, а посредством оферти модел ще се възползваме оптимално от европейските стратегии, ще обхванем по-голяма част от популацията, ще бъдем по-гъвкави в вложенията и с повече благоприятни условия да реализираме по-високо развиване.

С представителите на локалната власт зам.-министър Николова разиска и опциите за смяна на критериите, по които териториите се разделят на " селски " и " градски " и получават финансиране, надлежно от програмата за развиване на селските региони и програмата за развиване на районите.

Според националната формулировка всички общини, чиито центрове са с население под 30 000 души са бенефициенти на Програмата за развиване на селските региони, а всички надвишаващи този индикатор - на районната стратегия.

Зам.-министър Николова уточни, че по предложение на Министерство на регионалното развитие в преговорния развой се разисква вид за понижаване на този аршин и възможни бенефициенти на програмата за районно развиване да са общините, чиито центрове са с население над 20 000 души. Един от причините е наклонността за понижаване на популацията. По този метод се търси баланс на поддръжката сред брой обитаеми места и обсег на територията в двата източника на финансиране.

В допълнение, в обсега на програмата се планува да бъдат включвани задачите територии на общините, не както до момента единствено градските центрове.

" За да нямаме " бели петна " направихме доста огромна крачка, обединявайки вероятния запас за финансиране на планове в регионите от равнище 2, давайки опция за по-голямо икономическо развиване на градовете с разнообразни ограничения. Общините – дребни, междинни и огромни, ще могат да се кооперират и взаимно да създадат идея, насочена с фокус към икономическото развиване на избрана целева територия, което открива доста повече благоприятни условия по отношение на миналите два програмни интервала ", разяснява още зам.-министър Николова.

Тя осведоми кметовете, че към края на месец март ще бъдат показани финален план на новата стратегия за развиване на районите, както и спомагателни инструкции за подготовка на концепции, на база на които и локалните управляващи ще могат да стартират подготовка на планови хрумвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР