Предвиждаме големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и

...
Предвиждаме големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и
Коментари Харесай

Асен Василев: Лукойл ще плати 400 млн. лева, Коледни добавки за пенсионерите няма да има

Предвиждаме огромни вложения в обществената система - в опазване на здравето и обучение. Залагаме над 11 милиарда лева за финансови вложения. Бюджетът ще бъде насочен към напредък. Това съобщи Асен Василев, министър на финансите в ефира на " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Работим по проектобюджет за 2024 година в няколко разновидността. Данъчните закони ще бъдат признати в първата половина на ноември. Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%. Ръстът на приходите, който чакаме, е някъде сред 10-15% на годишна база ", сподели Василев.

Пенсионерите няма да имат коледни надбавки.

Той изясни, че в държавната стратегия е заложено трудът да се заплаща добре.

" Това, което споделям на доста задгранични бизнес делегации, когато дойдат в България, е, в случай че сте пристигнали за евтина работна ръка - по-добре си отивайте у дома. Ние желаеме добре платени работни места, а в това време компаниите да бъдат подкрепени, с цел да станат по-производителни ", разяснява Василев.

Василев заяви, че бюджетът за просвета е нараснал с 50%, откакто тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на митинги поради ниските заплати.

Министърът на финансите изясни, че се работи доста интензивно за влизането на България в Шенген.

" Вече публично излезе комисия, която да каже, че сме покрили съвсем всички критерии ", сподели още той.

Асен Василев съобщи, че в случай че България одобри еврото, лихвите ще паднат.

" Цените ще са такива, каквито са и сега. Има една година интервал, в който цените ще се афишират и в евро, и в лв.. Банките и държавната администрация също се готвят интензивно ", посочи министърът на финансите.

Министърът на финансите изясни повода за изтегляне на нов външен дълг.

" В бюджета е записано, че, когато имаш недостиг би трябвало да го финансираш. Максималният дълг, който страната можеше да вземе, е 7,5 милиарда - 3, от които са за остарял дълг. Съотношението на дълг и БВП падна и ще продължи да пада ", разяснява Василев.

От думите му стана ясно, че " Лукойл " от 2009 година до 2020 година са осъществили към 1,8 милиарда лева загуба и не са платили налог облага.

" Това, което вършим с " Лукойл " е да затворим една дупка в закона, с цел да си платят налозите в този момент, не след една година. Тази година чакаме от " Лукойл " над 400 млн. лева налог ", добави Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР