Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/,

...
Предвижда се двойно увеличаване на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/,
Коментари Харесай

Съкращават срока за издаване на ТЕЛК решение с двойно повече комисии

Предвижда се двойно увеличение на Териториалните експертни лекарски комисии /ТЕЛК/, като от 70 те ще станат над 150. По този метод ще се реализира редуциране на периода за изговаряне на органите на здравната експертиза при оценката на трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане , респективно съблюдаване на тримесечния законов период от подаване на декларацията, надлежно от обжалване.

Това съобщи шефът на Националната експертна лекарска комисия /НЕЛК/ Ани Александрова , представена от „ Българска телеграфна агенция “. Днес тя бе изслушана в Народното събрание по гледище на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

По думите ѝ осведомителната система , която ще обработва базата данни на лицата с увреждания, ще способства до равномерното систематизиране на случаите в страната. В същото време клиничният обзор от ТЕЛК ще остане единствено за тези, които са в тежко здравословно положение .

Сред дилемите е и обезпечаване на пълноценна и справедлива оценка на работоспособността , типа и степента на увреждане на лицето. Те ще бъдат правени въз основа на цялата налична информация за здравословното му положение . По този метод т рябва да намалеят случаите , при които ТЕЛК изисква спомагателни проучвания и съвещания в хода на процедурите по експертизата.

Александрова подчертава и върху реализиране на по-добра осведоменост и бистрота посредством своевременното известяван на лицата за плануваната дата, на която ще се преглеждат документите от ТЕЛК .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР