Предвижда се Джо Байдън да има поредица от двустранни срещи

...
Предвижда се Джо Байдън да има поредица от двустранни срещи
Коментари Харесай

“Категоричен отговор”. Как САЩ стигнаха до посещението на Си Цзинпин

Предвижда се Джо Байдън да има поредност от двустранни срещи на форума на АТИС в Сан Франциско. Включително и с китайския президент Си Цзинпин. Американците от дълго време настойчиво молеха Пекин за договаряния на високо равнище и най-сетне реализираха задачата си. Какво ще се разисква, какво се чака и какво могат да предложат Съединени американски щати?

Индонезийски пробив

АТИС включва 19 страни и две територии (Тайван и Хонконг, който има специфичен статут в КНР). Това е една от дребното интернационалните структури, към които Тайван се причисли като самостоятелен индивид с утвърждението на Пекин. Настоящата среща на високо ниво е тридесетата юбилейна.

Съединените щати, като страна хазаин, несъмнено, нямаше по какъв начин да не употребяват това в своя изгода. „ Планираме значими срещи в Сан Франциско “, означи координаторът по стратегически връзки на Белия дом Джон Кърби.

На първо място, несъмнено, американците се интересуват от Си Цзинпин. Той не е посещавал Съединени американски щати от 2017 година И беседва с Байдън като президент за първи и до момента единствен път преди година - в коридорите на срещата на Г-20 в Индонезия. Според американския водач тричасовият диалог е бил открит и прям. Байдън удостовери политиката си на „ конкуренция “ с Китай, само че без борба. „ Не се стремя към спорове. Съперничеството би трябвало да се ръководи отговорно ", увери той.

По отношение на въпроса с Тайван президентът сподели: „ Съгласихме се със Си Цзинпин, че ще създадем условия за уточняване на избрани елементи. “ Като се има поради, че три месеца по-рано Нанси Пелоси (тогавашен ръководител на Камарата на представителите), макар митинга на континентален Китай, посети Тайпе, самият факт на персонална среща сред Байдън и Си беше считан за пробив.

Нови рецесии

Настъпилото стопляне скоро отстъпи място на нов кръг от напрежение. През януари китайски балон прелетя във въздушното пространство на Съединени американски щати. Той беше свален от изтребител. Последваха взаимни обвинявания, Байдън отсрочи визитата на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай.

През пролетта от дълго време враждуващите Саудитска Арабия и Иран оповестиха възобновяване на дипломатическите връзки. Това беше реализирано с посредничеството на КНР и самия Си Цзинпин. Американците, привикнали да считат Близкия изток за своя зона на въздействие, бяха доста недоволни. Рияд е техният основен съдружник в района, а Техеран е главният им зложелател.

Кевин Маккарти, който размени Пелоси като ръководител на Камарата на представителите, сподели, че също е подготвен да посети Тайван. Това естествено провокира отвращение в Пекин.

Въпреки това Байдън даде да се разбере, че желае да възобнови персоналните контакти със Си. Вашингтон разпорежда огромни очаквания на идната среща на Г-20, която ще се организира в Индия през септември. Но президентът на КНР не пристигна там. Експертите оцениха това като явен сигнал: китайците няма защо да приказват с американците. А и като цяло Русия очевидно доминираше на срещата, тъй че американският президент се върна вкъщи с празни ръце. Но Белият дом продължи да упорства за двустранни договаряния със Си.

Изпитание за Байдън

За президента на КНР в Съединени американски щати беше квалифициран в действителност кралски банкет. Той ще бъде почетен посетител на вечеря с топ бизнес водачи, настояват източници на “Блумбърг ”. Ще има стотици огромни бизнесмени, изпълнителни шефове на известни компании.

“Политико ” отбелязва: Байдън възнамерява „ тежък диалог “ със Си за Русия и Иран. Срещата, която ще се състои на 15 ноември, е може би последната опция за другарство лице в лице преди изборите през 2024 година Шансовете на президента на Съединени американски щати да завоюва втори мандат са извънредно дребни: рейтингите непрестанно падат, а републиканските претенденти ги гонят по петите. Следователно, той надали ще може да излезе от мощна позиция.

Освен външната политика, несъмнено, ще бъде разискван и двустранният дневен ред. Според “Аксиос ” главната тематика тук е възобновяване на военните информационни канали. Контактите по тях бяха прекъснати предходната година по китайска самодейност поради скандалното посещаване на Пелоси в Тайван. Когато държавният секретар Блинкен посети Пекин през юни, казусът не беше решен. Междувременно Бони Глейзър, ръководещ шеф на Индийско-тихоокеанската стратегия на Германския фонд Маршал в Съединените щати, показва, че „ това е основен приоритет за Пентагона “.

Ясно е, че утрешната среща ще бъде един от главните тествания за Байдън. Разбира се, американските медии ще се опитат да показват всичко в най-хубава светлина, само че би трябвало да съдим по действителните резултати и тук не се чакат особени пробиви.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР