Предвид напредъка на технологиите е странен фактът, че повече от

...
Предвид напредъка на технологиите е странен фактът, че повече от
Коментари Харесай

Ще продължат ли космонавтите да ходят по малка нужда в костюмите си

Предвид напредъка на технологиите е чудноват фактът, че повече от 50 години човек не е стъпвал на Луната.

Това обаче може да се промени напълно скоро, тъй като NASA възнамерява през 2025 година да изпрати космонавти до спътника на Земята с задачата Artemis III. Тогава за първи път жена и цветнокож ще стъпят на Луната.

Ако всичко върви по проект, космонавтите би трябвало да кацнат наоколо до южния полюс на Луната, където се счита, че има вода под формата на лед в дълбоки кратери. За тази задача обаче съвсем всичко ще бъде ново и усъвършенствано - в това число и галактическите костюми.

When the Artemis III land near the Moon’s South Pole, they’ll wear an advanced spacesuit.

Join and as we reveal the design to allow more mobility and protection for future lunar explorers:
— NASA Artemis
Ванеса Уайч, шеф на NASA Johnson Space Center, споделя, че през последните 40 години не са правени съществени усъвършенствания в костюмите на космонавтите, само че това ще се промени за мисията Artemis III.

Към момента от NASA не разкриват изцяло по какъв начин тъкмо ще наподобяват костюмите, само че преди няколко дни бяха показани прототипи. Това, което се знае, е, че би трябвало да са бели, с цел да отразяват топлината, само че показаният първообраз е в друг цвят, с цел да запазят точния дизайн в загадка.

Интересното е, че NASA са се доверили на Axiom Space за изработването на галактическите костюми, а логото и защитният дизайн, който пази същинския в загадка, са дело на Естер Маркис, която е работила по галактическия сериал на Apple TV+ For All Mankind.

Същинските костюми ще защищават космонавтите от галактическата радиация, лунния прахуляк и рисковите температури, които варират от -156 градуса по Целзий на сянка, до +120 градуса на слънчева светлина. Те обезпечават подобаващото налягане, въздух и даже питейна вода. Също по този начин са оборудвани със зареждане и информационна система.

The next generation spacesuit. selected to develop the suits for the Artemis III mission to the lunar surface. The first prototype was revealed today during an event at Space Center Houston in Texas.
— NASA's Johnson Space Center (@NASA_Johnson)

Животоподдържащата система, която космонавтите носят като раница на гърба си, е осъвременена, като изказванията са, че съвсем всичко в нея е ново, а включително и размерът ѝ, който е по-малък, написа Mashable.

С новия космически костюм клякането и въртенето на бедрата би трябвало да бъде улеснено, а обувките са с гъвкави подметки, тъй че да създадат заплахата от попречване по-малка. Променен е и методът, по който космонавтите ще обличат костюмите.

Те по-скоро ще влизат в тях, тъй като на гърба на всеки костюм има люк, който се отваря като врата, тъй че всеки един член на задачата да може да облече костюма си самичък, без да му е нужна помощ. 

Axiom Space is by developing next-generation astronaut spacesuits. The will support the Artemis III lunar mission, as well as future customers on Axiom Station. See the big reveal LIVE Wednesday 9:30 CT
— Axiom Space
Въпреки всички усъвършенствания и нововъведения остава неизменен методът, по който космонавтите ще вървят по дребна и огромна потребност в костюма. А такава обстановката може и да се окаже неизбежна в случай, че една разходка по повърхността на Луната трае към осем часа.

Ако им се наложи да отидат до тоалетна, няма да се връщат до станцията, а ще си свършат работата непосредствено в костюма, който е оборудван с памперс. " Честно казано, те са доста дейно решение. Понякога простите неща са най-хубави ", споделя заместител ръководителя на програмата за Axiom Ръсел Ролстън.
 Orion, Artemis, NASA и по кое време можем да чакаме хора да заживеят на Луната
Кога хора ще заживеят на Луната

И задачата, която ще имат там

Към момента не е ясно кои ще са космонавтите, които ще имат достойнството да стъпят на Луната, само че това се чака да стане ясно на 3 април, когато NASA би трябвало да разгласи членовете на екипажа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР