Предвид факта, че в много страни броят на заразените с

...
Предвид факта, че в много страни броят на заразените с
Коментари Харесай

СЗО съветва мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да намалят броя на сексуалните си партньори

Предвид обстоятелството, че в доста страни броят на инфектираните с маймунска шарка се усилва, Световната здравна организация (СЗО) за първи път разгласява съответни рекомендации за полово държание на хората в най-рисковите групи, оповестява Българска телеграфна агенция.

По данни на СЗО в 98% от обявените случаи става въпрос за мъже, които са имали полов контакт с голям брой други мъже. СЗО моли представителите на тази група към този момент да понижат броя на половите си сътрудници, да се въздържат от секс с нови сътрудници, а при секс с нови сътрудници - да си разменят с тях контакти, с цел да може, при нужда, да бъде проследено предаването на болестта.

Въпреки това организацията акцентира, че всеки може да бъде инфектиран.

" Освен предаването по сексуален път, маймунската шарка може да се популяризира и посредством непосредствен контакт сред хората в домовете им, като да вземем за пример под формата на обятия и целувки, както и посредством инфектирани хавлии или чаршафи ", съобщи през днешния ден ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Заразата може да бъде спряна, " в случай че страните, общностите и индивидите се осведомят, отнасят се към рисковете съществено и подхващат нужните стъпки за прекъсване на предаването и за отбрана на уязвимите групи ", сподели още Тедрос.

По отношение на имунизацията против маймунската шарка, към момента има въпросителни по отношение на успеваемостта на имунизациите и по отношение на това кой тъкмо би трябвало да се имунизира. СЗО не предлага всеобща имунизация, а " целенасочена имунизация на хората, влезнали в контакт със инфектирани с маймунска шарка и хората, изложени на висок риск от контакт, в това число здравните служащи, някои служащи в лаборатории и хората с голям брой полови сътрудници ".

СЗО е получила информация за над 18 000 случая на инфектирани с маймунска шарка от 78 страни, като над 70% от случаите на заразяване са регистрирани в европейски страни, в доста от които до момента не е имало случаи на това заболяване. Миналата седмица СЗО разгласи епидемията от маймунската шарка за " изключителна обстановка с интернационално значение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР