Предвид днешното отношение към кучетата в модерния западен свят –

...
Предвид днешното отношение към кучетата в модерния западен свят –
Коментари Харесай

Интересната история на изчезналата порода кучета търнспит

Предвид днешното отношение към кучетата в модерния западен свят – като към член на фамилията – несъмнено ще ни е мъчно да разберем по какъв начин предците ни са употребили животинките като добитък. Те даже са били развъждани особено за съответни действия. Като да вземем за пример към този момент изчезналият тип търнспит.

Търнспитът е кръстен по този начин, тъй като цялата му работа се свеждала само до това да тича с часове и по този начин да завърта готварски шиш (от англ. turn – въртя и spit – шиш).

Преди 100 години пожеланият способ за подготвяне на огромно парче месо, бил то да се забучи на шиш над огъня и да се върти, до момента в който не се изпече отмерено. Това отнемало сред 40 и 80 минути на кг според от това коя част на животното се готви. Затова и на домакините била нужна помощ.

Преди породата да бъде основана, шишовете са се въртели най-вече от по-нископоставени членове на фамилията – нормално дребни момчета, само че в по-големите семейства размерите на прибора претендирали силите на възрастен човек. Работата не била лека и постоянно човек получавал мазоли, изгаряния и изтощеност. По време на Тюдорите, на чиновниците, които управлявали шиша в двореца Хамптън Корт, било неразрешено да работят голи и да уринират в огъня.

Развитието на технологиите обаче лишава работни места доста преди компютрите и роботите – по този начин през 16 век хората на шиша били сменени от кучета, тъй като те били по-издръжливи и евтини.



Търнспитите обаче не били третирани по-добре от хората, които сменили. На тях се гледало повече като на кухненски принадлежности, в сравнение с дребни душички. Освен дългите часове и неприятни условия, когато кучетата не спазвали нужното движение, готвачите им хвърляли въглени, с цел да се забързат.

В последна сметка те били сменени от парни машини и до края на 19 век породата публично била оповестена за изчезнала. И хората са знаели, че ориста й ще бъде точно такава – в книгата „ Memoirs of British Quadrupeds “, оповестена през 1809 година, създателят написа за търнспита: „ В момента породата залязва и до един век най-вероятно ще изчезне “, което отразява съвсем съвършено ориста й.

Въпреки че за времето си тя била извънредно известна, никой не разказва с какъв тъкмо размножителен развой е била реализирана. Днес разполагаме единствено с две неща: външно изложение, от което разбираме, че кучетата са имали „ дълго тяло “, „ криви крайници “ и били „ грозни “. И един препариран образец на име Уиски.



Съществуването на търнспитите обаче не дало само топли вечери. Именно поради безсърдечното отношение към тях Хенри Берг се въодушевява да сътвори Американското общество за попречване на жестокостта към животните (ASPCA), което в следствие избавя безчет други животни от принуждение.

Източник: chr.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР