Предварителните оценки за щетите от наводненията сочат, че, освен другите

...
Предварителните оценки за щетите от наводненията сочат, че, освен другите
Коментари Харесай

Кабинетът пресметна колко ще струва ремонтът на 12 моста след наводненията

Предварителните оценки за вредите от наводненията сочат, че, с изключение на другите вреди, би трябвало да бъдат поправени 12 моста, което ще коства сред 20 и 30 милиона лв.. Във фонда за бедствия и повреди наличните средства са към 60 милиона, т.е., те ще бъдат задоволително за покриването на вредите. Това разгласи министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Народното събрание. Той организира среща с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, свикана от ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и вътрешни работи Йордан Цонев и Десислава Атанасова.

Стоян Темелакиев, зам.-министър на Министерство на вътрешните работи, разгласи, че комисията по бедствията и повредите, през която става обезщетяването на потърпевшите, към този момент събира данни и ще се събере до 10 дни, с цел да прегледа постъпилите съответни оферти и да вземе решения, с цел да стартира процесът по възобновяване.

Василев заяви още, че по данни на регионалните шефове в страната има към 250 проблематични сектора, които би трябвало да бъдат почистени като мярка против наводненията. Според министъра в Министерския съвет се основава нужната организация за това, а за идващия държавен бюджет се възнамерява специфичен дълголетен фонд, който ритмично да обезпечава финансиране за такива действия.

Междувременно стана ясно, че България, която сякаш е съвременна европейска страна, си няма работеща система за ранно предизвестие, която да се задейства при връхлитащо злополучие. " Сирените се включват единствено в Деня на Ботев и при образователни паники и в никакъв случай при действителни бедствия ", разяснява някогашният министър на екологията Борислав Сандов в четвъртък сутринта по бТВ.

Думите му бяха доказани от Николай Николов, някогашен началник на Пожарната и сегашен съветник на президента Радев. А обяснението, което инж. Николов даде, е потресаващо - не е ясно кой би трябвало да преценя и да взема решение, че е настъпил моментът да се уведоми популацията. Все отново страната работела по въпроса - решението се назовава BG Alert.

Това е система за ранно предизвестие, която ще праща известия до хората посредством смарт телефоните, включително и инструкции какво да вършат, изясни основен комисар Николов.

Като член на Европейски Съюз България е длъжна да има система за уведомяване - по силата на еврорегламент.

Двата общински язовира над Лозенец са поели ударната вълна и са избавили региона от още по-големи беди и опустошения, разгласи в четвъртък сутринта кметът на Царево Георги Лапчев по бТВ. Единият язовир е бил изцяло празен и е побрал големи размери водна маса, това е избавило стотици хора в региона, другояче целият комплекс „ Оазис ” нямаше да съществува, изясни Лапчев.

Кметът няколко пъти натърти в тв ефир, че тематиката за безогледните сечи, сухи дерета и безобразното застрояване била " мантра " и единствената причина за опустошенията в този момент били рекордните превалявания. В обществените мрежи се появиха голям брой мнения, че за водния апокалипсис са съдействали човешки дейности и бездействия.

Има сигнали за засипани дерета и неподдържани корита, които би трябвало да се ревизират, разяснява някогашният екоминистър Борислав Сандов.

Ще бъде построено краткотрайно оборудване при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от опустошения мост на второкласния път Царево - Варвара.

Шосето Царево - Синеморец остава затворено, тъй като мостът в края на град Царево в посока Синеморец е отвън строя.

Мостът при къмпинг " Нестинарка ", който пропадна, към този момент е възобновен. Пуснато е и придвижването сред Синеморец и Ахтопол. Двата язовира в региона на Царево ще бъдат изцяло източени, с цел да бъдат незабавно ремонтирани стените им, които са развалени от мощната вълна.

Междувременно екипи на Агенцията за обществено подкрепяне вършат огледи на място. Пострадалите от потопа могат да аплайват за помощ от страната. Предвиждат се по 1512 лева за възстановяне на къщи и жилищни пространства. Отделно се отпускат и 2500 лв. за развалените електрически уреди.

Възстановява се поетапно водоподаването в обитаемоте места, наранени от наводненията, заяви държавната осведомителна работа. Всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възобновено и водоподаването в Резово, след замяна на помпа. В Бродилово, където също се чака подмяната на изгоряла помпа, има обезпечена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, с цел да се открие точното място на повредата, оповестиха още от държавната пресслужба.

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, само че към момента не е възобновена - евентуално ще е нужен спомагателен външен запас. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна ” към този момент са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция „ Царево ” - тя е най-пострадала, след което взаимно с EVN ще се извърши ремонт на ел. уреди. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора.

Обходният маршрут за моторни транспортни средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол минава по третокласния път Китен – Царево, подминава се входът за Царево и на идната отбивка се завива наляво около електроразпределителната станция и пожарната, разясни пътната организация. Преминава се през квартал „ Мандрата " до ул. „ Нестинарка ", през квартал „ Василико ", къмпинг „ Нестинарка " до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и назад.

Остават в действие ограниченията за сигурност, наложени от РЗИ - Бургас. Къпането в морето се прекратява за 48 часа поради замърсявания. Властите оповестиха още, че питейната вода от водопроводната мрежа краткотрайно не би трябвало да се употребява за пиянство и готвене, а единствено за битови цели.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР