Предупрежденията звучат от над година насам. Съединените щати ще бъдат

...
Предупрежденията звучат от над година насам. Съединените щати ще бъдат
Коментари Харесай

Рецесията в САЩ ще засегне предимно богатите?

Предупрежденията звучат от над година насам. Съединените щати ще бъдат наранени от криза . Ако не през това, то през идващото тримесечие. Или през по-следващото тримесечие. А може би и през идната година. И по този начин, въпросът е дали в последна сметка страната към момента е застрашена от дълбока криза?

Последните признаци демонстрират, че може би това няма да се случи , предава „ APNews “. Въпреки доста по-високите разноски по заемите, в резултат на нападателната серия от покачвания на лихвените проценти от страна на Федералния запас, потребителите не престават да харчат , а работодателите да наемат интензивно нови чиновници . Цените на горивата се намалиха, а цените на питателните артикули останаха постоянни, което надлежно дава на американските жители повече благоприятни условия за харчене .

Икономиката продължава да бележи равномерен растеж . Все по-дълбоко е и убеждението на някои икономисти, че Съединени американски щати фактически могат да реализират мъчно постижимото по този начин наречено „ меко приземяване “ , при което растежът се забавя, само че семействата и предприятията харчат задоволително, с цел да избегнат цялостна криза .

„ Икономиката на Съединени американски щати в действителност демонстрира признаци на резистентност. Това кара мнозина основателно да се питат дали дълго плануваната криза в действителност е неизбежна или е допустимо „ меко приземяване “ на стопанската система “, твърди Грегъри Дако , основен икономист в „ EY “, данъчна и консултантска компания.

Анализаторите показват две трендове , които биха могли да оказват помощ за попречване на стопански срив . Според някои от тях сега стопанската система претърпява „ преносима криза “ , при която единствено някои браншове се свиват, до момента в който цялостната стопанска система остава относително постоянна.

Други считат, че Съединени американски щати претърпяват така наречен „ богаташка криза “ . Те акцентират обстоятелството, че многочислените съкращения на работни места са съсредоточени в по-високоплатени браншове като технологиите и финансите, в които работят доста експерти, които нормално имат финансовата опция да устоят на евентуални съкращения. В резултат на това съкращенията на работни места в тези области е по-малко евентуално да обиден стопанската система като цяло.

Все отново заканите са налице . Федералният запас по всяка възможност ще продължи да покачва лихвените проценти, най-малко още един път, и ще ги задържи високи в продължение на месеци, като по този метод ще продължи да постанова високи разноски по заемите за консуматори и предприятия. Ето за какво някои икономисти предизвестяват, че към момента съществува заплахата да се стигне до пълноценна криза .

Това „ богаташка криза “ ли е?

На този стадий заможните американци не страдат от съществени стопански проблеми, изключително откакто фондовият пазар се възвърне през тази година . И въпреки всичко е правилно, че по-голямата част от забележителните съкращения на работни места, почнали през миналата година, са съсредоточени в по-високоплатените специалности . Този модел се разграничава от нормалните случаи на криза, защото нормално първо се закриват по-нископлатените работни места в сфери като ресторантьорството и търговията на дребно, като постоянно броят им е стряскащо висок. Това е по този начин, тъй като при множеството стопански спадове, когато американците стартират да понижават разноските си, заведенията за хранене, хотелите и търговците на дребно освобождават огромен брой служащи. Тъй като все по-малко хора купуват жилища, доста строителни служащи остават без работа. Продажбите на скъпи промишлени артикули, като коли и уреди, нормално понижават, което води до редуциране на работни места и в заводите.

Този път обаче нещата наподобяват разнообразни . Ресторантите, питейните заведения и хотелите не престават да наемат интензивно чиновници, като в действителност те даже са главният мотор на увеличението на работните места. И за изненада на специалистите по пазара на труда, строителните компании също не престават да откриват нови работни места, макар по-високите лихви по заемите, които постоянно обезкуражават жилищното и комерсиалното строителство. За сметка на това актуалните съкращения засягат най-вече хора, извършващи интелектуален труд, и по-специално висококвалицифирани фрагменти.

Миналата седмица управлението на компанията „ Uber Technologies “ заяви, че ще редуцира 200 от чиновниците си в отдел „ Човешки запаси “. По-рано този месец „ GrubHub “ също разгласи, че предстоят 400 съкращения измежду корпоративните работни места в компанията за доставки. Финансовите и медийните компании също изпитват усложнения, като този месец „ Citibank “ разгласи, че се постанова да освободи от служба 1600 чиновници през тримесечието април-юни.

Според икономисти доста от засегнатите чиновници са добре образовани и евентуално ще си намерят нова работа относително бързо, което ще помогне за опазване на безработицата на ниско равнище макар съкращенията . В момента да вземем за пример федералното държавно управление, както и работодатели в областта на хотелиерството, търговията на дребно и даже в железопътния превоз търсят целеустремено да наемат хора, които са били съкратени от софтуерните колоси.

Том Баркин , президент на клона на централната банка в Ричмънд, акцентира, че заможните чиновници нормално имат спестявания , които могат да употребяват след загуба на работа, което им разрешава да продължат да харчат и да подтикват стопанската система. Поради тази причина той счита, че загубата на работни места измежду хората, практикуващи висококвалифициран труд не въздейства толкоз мощно на потребителските разноски, колкото загубата на работни места измежду хората, упражняващи нискоквалицифиран труд.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР