Предупреждение от първа степен, код жълто за опасно силни пориви

...
Предупреждение от първа степен, код жълто за опасно силни пориви
Коментари Харесай

Новата седмица започва с код жълто за силен вятър, сняг и виелици

Предупреждение от първа степен, код жълто за рисково мощни пориви напразно, а в композиция и с предстоящите снеговалежи, в областите Търговище, Разград и планинските региони на област Велико Търново, ще има условия за навявания.

През нощта вятърът от северозапад ще продължи да се усилва, а облачността да се усилва. Ще има и валежи, които за разлика от мощния вятър, в по-голямата част от страна ще бъдат слаби, като се изключи Лудогорието, където се чакат краткотрайно интензивни снеговалежи и снежни виелици. След обяд преваляванията ще стопират, първо в Западна България, където и облачността ще намалее. Максималните температури ще са сред 3° и 8°, в композиция с сдържан, краткотрайно мощен вятър.

Силен северозападен вятър и по Черноморието и вълнението на морето към 2-3 бала. Ще превалява и там – на север дъжд и сняг, на юг - дъжд.

Още по-ветровито ще бъде в планините, със мощен и плевел, също северозападен вятър. Ще бъде облачно, тук-там със снеговалежи, а по планинските проходи в Стара планина ще има условия за преспи.

След обяд облачността в масивите от Западна България ще се раздра и намалее. Максималните температури в курортите – към минус 7°.

Не единствено у нас, доста прохладно и с превалявания, в множеството региони от сняг, ще бъде на следващия ден и съвсем на всички места на Балканите.

Причина за ветровитото време е леден атмосферен фронт, обвързван с просторен циклон с център над Североизточна Европа, който ще премине и през Балканите. Ивицата в жълт и зелен цвят обрисува ситуацията му на следващия ден, в ранния следобяд.

С него са свързани снеговалежите и негативните температури в Европейска Русия. Друг, атлантически циклон, е причина за предстоящите проливни превалявания от дъжд и мощен вятър в Португалия, където следва стопляне.

У нас, във вторник ще остане прохладно, тук-там с валежи, основно в планинските и североизточните региони. Още през нощта против сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде още по-студено. В четвъртък ще стартира стопляне, което ще продължи и в празничните дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР