Какво е Денят на оранжевата фланелка и как се отбелязва в Канада?

...
Предупреждение: Историята по-долу съдържа подробности за училищата, които могат да
Коментари Харесай

Предупреждение: Историята по-долу съдържа подробности за училищата, които могат да бъдат разстройващи. Канадската линия за оцелели и семейни кризи в индийско училище е на разположение 24 часа в денонощието на 1-866-925-4419.

В събота Канада отбелязва годишния Национален ден за истина и помирение, за да почете децата на коренното население, които са били принудени да посещават т. нар. интернатни училища, и да признае трайното въздействие на системата върху местните общности в цялата страна.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Училища с интернатни условия: срамът на Канада„Криза“: Нарастват призивите за спиране на насилието срещу жени от коренното населениеПапата се извинява за „злото“ на училищата с интернатни условия в Канада Канада: Лидерът на коренното население призовава за подкрепа след намушкване с ножкрай на списъка

Събитието е установено като федерален празник през 2021 г. Провежда се всяка година на 30 септември и съвпада с ръководена от местното население инициатива, известна като Ден на оранжевата фланелка.

И двете имат за цел да отбележат повече от 150 000 деца от първите нации, инуити и метиси, които са били принудени да посещават институции за насилствена асимилация между края на 1800-те и 1990-те години.

Управлявани от църкви, но финансирани от канадското правителство, интернатните училища бяха изпълнени с физическо, психическо и сексуално насилие, пренебрегване и други форми на насилие. Те създадоха цикъл от травма между поколенията за коренното население в цялата страна.

Ето всичко, което трябва да знаете за Деня на оранжевата фланелка:


Откъде дойде идеята за Деня на оранжевата фланелка?

Денят на оранжевата фланелка започна преди десетилетие като призив на коренното население да почетат оцелелите от домовете, техните семейства и общности, както и всички деца, които не са се прибрали от институциите.

Основателите на Orange Shirt Day, които по-късно създадоха организацията с нестопанска цел Orange Shirt Society, за първи път отбелязаха деня през 2013 г. в Уилямс Лейк, Британска Колумбия.

Дата — 30 септември — беше избрана, защото това беше времето, когато всяка година децата от коренното население се отделяха от семействата си и се изпращаха в училищата за настаняване.

Как получи името си?

Името се отнася до оранжевата риза, която Филис Уебстад, основателят на Orange Shirt Day и член на Stswecem’c Xgat’tem First Nation, е получила от баба си, преди да бъде изпратена в интернат.

Когато пристигна в St Joseph’s Mission Residential School на шест години, „Те ме съблякоха и ми взеха дрехите, включително оранжевата риза! Никога повече не го носих. Не разбрах защо не ми го върнаха, беше мой!” Webstad пише на уебсайта на Orange Shirt Society.

„Оранжевият цвят винаги ми е напомнял за това и как чувствата ми нямаха значение, как никой не се интересуваше и как се чувствах така, сякаш не струвам нищо. Всички ние, малки деца, плачехме и на никого не му пукаше.”

Колко души участват в Деня на оранжевата фланелка?

Хиляди хора отбелязват Деня на оранжевата фланелка всяка година, като носят оранжево.

Денят привлече по-голямо внимание на фона на неотдавнашните открития на немаркирани гробове в бивши жилищни училищни обекти, като се започне с откриването на останките на повече от 200 деца от местното население в Камлупс, Британска Колумбия, през май 2021 г.

Гробовете предизвикаха призиви за отговорност от правителството и църквите, които управляваха институциите, особено Римокатолическата църква. През юли миналата година папа Франциск се извини за „злото“ на интернатните училища.

Какво се случва на Деня на оранжевата фланелка?

В събота в Канада ще се проведат шествия в чест на Деня на оранжевата фланелка и Националния ден за истина и помирение.

Последният е създаден в отговор на поредица от „призиви за действие“, пуснати от Канадската комисия за истина и помирение.

Комисията, натоварена с провеждането на федерално разследване на училищната система с интернатно настаняване, заключи през 2015 г., че институциите са извършили „културен геноцид“ срещу коренното население.

В своите 94 „призива за действие“ комисията се застъпи за законоустановен празник, за да се осигури „публично възпоменание“ на тази жестока история и нейното наследство.

Във видеоклип, споделен онлайн през 2016 г., Уебстад каза, че Денят на оранжевата фланелка е „ден за оцелелите да разкажат своите истории и за нас да слушаме с отворени сърца“.

„Всяко дете има значение, дори ако сте възрастен“, каза тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР