Предстоят промени в МВР. Жандармерията се обучава в антитерор. Част

...
Предстоят промени в МВР. Жандармерията се обучава в антитерор. Част
Коментари Харесай

Рокади в МВР: Жандармерията се слива със СОБТ СНИМКИ

Предстоят промени в Министерство на вътрешните работи. Жандармерията се образова в антитерор. Част от чиновниците минават през специфична подготовка в Специализирания отряд за битка с тероризма, оповестява bTV.

Така се образуват специфични патрули, готови да работят дружно с командосите при терористични закани, набези и рецесии със заложници.

Очаква се те да станат част от полицейска конструкция, която ще сплоти жандармерията и баретите.

Създаването на новото елитно звено е част от измененията в новия закон за Министерство на вътрешните работи, които бяха гласувани на първо четене в Народното събрание.

Сега бяха разкрити част от тайните на образованието по антитерор.

Когато има гонене на терористи и пукотевица, при бягство на обвинените и опити за гърмеж, след укрепление в социална или изоставена постройка - това са единствено част от сюжетите, при които се образоват патрулите по антитерор.

„ Това са едни профилирани звена на жандармерията, които се приготвят по отношение на личностните им качества, по отношение на това какви умения имат – като физическа подготовка, умения за боравене с оръжие. И на тези чиновници залагаме освен това образование “, изяснява шефът на Дирекция "Жандармерия " Красимир Добрев.

„ Придобиват познания по какъв начин да се движат в тактическа групировка, тъй че да имат надзор върху средата към тях. И, несъмнено – да могат да употребяват предоставените от самия терен прикрития, укрития, с цел да могат след това да рапортуват, да споделят взаимодействат с останалите на място сили на реда “, добавя Георги Гайков, пълководец на СОБТ – Министерство на вътрешните работи.

У нас през последните две години през образования по антитерор са минали доста от чиновниците в системата.

„ Обучаваме се по какъв начин да обезвреждаме всеобщ палач в градска среда, придвижването на екипа, по какъв начин да се стиковаме, по какъв начин да реагираме – елементи, на които действително няма кой различен да ни научи “, споделя служителят на жандармерията Димитър Игнатов.

„ В сериозна обстановка е най-важно да знаем по какъв начин да се прегрупираме и да обезопасим самото място, където е опасността. И да я обезвреждаме “, изяснява Никола Табаков от Дирекция "Жандармерия ".

Обучението е няколко стадия, а за групите по антитерор най-важно е да работят в екип, да си разпределят дилемите и не на последно място - да са готови за всеки непредвиден сюжет, с който може да се сблъскат в действителността.

Обученията са рутинни и се вършат от две години по предписание на вътрешния министър, а повода са множеството закани към сигурността в Европа.

Снимки: btvnovinite.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР