Предстоящото осмо издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития

...
Предстоящото осмо издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития
Коментари Харесай

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Предстоящото осмо издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за модерно изкуство в България, ще се настани в дните от 24 до 30 юли и по традиция ще превземе разнообразни местоположения в столицата.

След миналата пандемична 2020, в която фестивалът за първи път се организира в хибриден, преобладаващо цифров формат, тази година платформата за модерна музика, танц, спектакъл и дизайн, още веднъж се завръща в дневния ред онлайн в столицата, с цел да срещне задгранични и български актьори, които ще обменят изобретателни похвати и новости в областта на актуалното изкуство.

Във фестивалната селекция попадат 10 интернационалните участници, измежду които музиканти, композитори, танцьори, артисти, образни актьори, звукови дизайнери, сценографи и други За осемте си години платформата е потвърдила способността си да бъде съответно сверяване на часовника със модерно изкуство от разнообразни области.

За някои от тях платформата 180° е още една крачка в развиването, за други пък - първо показване в София и изобщо в България. Общото сред тях е тематиката на фестивала, върху която всички имат задача да разсъждават.

Тази година тематиката е ZOOM, а участниците ще би трябвало да потърсят своята дефиниця, която ще бъде насочна точка за артистичния им опит. В рамките на фестивалната седмица артистите имат цялостната креативна независимост да потърсят своето значение на думата, да разпрострат персоналната си интерпретация по тематиката и да показват пред публиката най-нестандартните си и смели хрумвания.

Новост и акцент в програмата тази година e In-Situ:Friction, учебен колаборационен план сред 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн (IEMA, Германия), музикална консерватория с фокус върху актуалната музика.

Проектът разрешава на български и немски студенти да изследват другите културни полезности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги въодушевява да основат нови новаторски формати и културни планове и да срещнат многочислените лица на двата града. Проектът е част от програмата на.

И тази година фестивалът афишира открита покана към професионални и непрофесионални режисьори над 18-годишна възраст с състезанието си за късометражен глух филм Videomotion .

Селектираните от интернационално жури филми ще бъдат озвучени с импровизация онлайн от гост-музикантите на 180° и ще бъдат прожектирани пред аудитория в последния фестивален ден. Срокът за изпращане на видеа е 23-ти юли, тематиката е ZOOM , а в състезанието мoже да се включи всеки с видео до 1 минута, като видеата-кандидати наложително би трябвало да бъдат снимани с мобилен телефон или таблет. Условията за кандидатстване ще откриете

Началото на 180° ще бъде сложено на 24 юли, когато Гьоте-институт България ще бъде хазаин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката публично ще бъдат показани участниците във фестивала, а феновете ще бъдат сюрпризирани със специфичен опит. Фестивалът ще приключи на 30 юли във Фабрика 126 с публично закриване, което ще предизвика публиката да се трансформира в реализатор.

Подробности за участниците и всички събития в границите на фестивала очаквайте напълно скоро. Пълната стратегия следете онлайн на уеб страницата на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

За осма поредна година фестивалът се реализира с поддръжката на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2021 година и стратегия " Култура ", както и с помощта на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР