Предстоящите американските избори, резултатът от които ще означава много за

...
Предстоящите американските избори, резултатът от които ще означава много за
Коментари Харесай

Изборите в Америка: Все по-вероятен сблъсък между Байдън и Тръмп

Предстоящите американските избори, резултатът от които ще значи доста за процесите в целия свят. И по този начин: Американският избирателен маратон стартира. Първите първоначални избори в щата Хю Хемпшир приключиха с победа за Доналд Тръмп и Джо Байдън - по този начин все по-вероятно става повторението на конфликта сред двамата за Белия дом от 2020 година.

Сега изборите към момента са на стадий избор на кандидат на всяка от двете съществени партии - Републиканската и Демократическата, оповестява Българска национална телевизия.

Това бяха първите първоначални избори с гласоподаване с бюлетини. А както си спомняте предходната седмица в Айова имаше първоначални избори, само че те бяха с партийни събрания. Това са двата съществени вида гласоподаване на последователите на двете партии за установяване на номинацията за президент.

Доналд Тръмп завоюва с 54% и това е втора победа за него след Айова. Ники Хейли получи 43% от гласовете. Обикновено на този доста ранен стадий от конкуренцията полето на кандидатите и на двете партии е много по-населено.

Но в този момент при републиканците останаха единствено двама претенденти и надпреварата сред тях наподобява с предупреден край. Може ли Ники Хейли да спре Тръмп по пътя му към Белия дом? На този стадий отговорът е не.

Тръмп даже сподели неспокойствие от обстоятелството, че Ники Хейли не се е отказала сама след загубата, с цел да се открие пътя пред него за конфликта с същинския му противник - Джо Байдън, който няма съществени противници за номинацията.

Демократите също имаха избори в Ню Хемпшир, които президентът Джо Байдън завоюва с 53%. Номинациите на партиите се афишират на партийни конгреси през лятото, само че този път наподобява, че това ще е чиста условност.

След като беше разгласен за победител, Доналд Тръмп сподели типичната си убеденост.

" Спечелихме Ню Хемпшир три пъти, три, три. Печелим го всякога. Спечелихме на първичните избори, на президентските избори и в този момент отново на първичните. Това е доста, доста особено място за мен, доста значимо ", съобщи Доналд Тръмп, претендент за номинацията на Републиканската партия.

Той към този момент има поддръжката на един от някогашните си противници Вивек Рамасвами, който излезе с него на сцената.

" Тази вечер " Америка преди всичко " завоюва пред " Америка на последно място ", добави Вивек Рамасвами.

След успеха си в Айова Тръмп насочи обръщение за обединяване на партията, само че този път се обърна към съперничката си със подигравателен и свадлив звук.

" И единствено една дребна имитация към Ники. Тя няма да завоюва. Тя няма да завоюва ", разяснява Доналд Тръмп.

След вота,Ники Хейли даде да се разбере, че няма да се откаже, когато излезе на сцената под звуците на Еуе of the tiger на " Сървайвър " - песента на акцията ѝ.

" Надпреварата е надалеч от края си. Предстоят още десетки щати. И идващият е моят мил щат Южна Каролина ", съобщи Ники Хейли, претендент за номинацията на Републиканската партия.

Привържениците на Ники Хейли скандираха " Нищо не е свършило! ", само че съгласно анализаторите, някогашната губернаторка на щата Южна Каролина е изправена пред непреодолима мощ, наречена Тръмп, против която просто няма потребен ход.

" Подкрепата за Тръмп е неповторима в американската политика. Тя е изключително прочувствена. Основните поддръжници на Тръмп са като залепени за него. Той има поддръжката им, без значение какво прави и той го знае. Твърдите му гласоподаватели са сред една трета и 40% от републиканската партия. Това е изцяло задоволителна, с цел да завоюва номинацията ", сподели още проф. Марджъри Хърши, професор емеритус по политически науки, Университет на Индиана.

Тръмп отхвърли да взе участие в ефирен спор с Хейли и останалите кандидати и като че ли не желае да хаби непотребна сила в борба против нея, която счита за извоювана.

Все повече наподобява по този начин като че ли Републиканската партия има своя кандидат за Белия дом. В същото време Джо Байдън подлага на критика остро Тръмп и насочва напъните си напълно против него в опит да повтори триумфа си отпреди 4 години.

Дотук са дали своят вот два щата. Най-масовото гласоподаване следва на 5 март в по този начин наречения супер вторник, когато гласоподават 13 щата. Всички щати би трябвало да гласоподават до лятото, по-късно акцията се концентрира в конфликт сред двама претенденти, само че тази година това се чака да стане доста по-рано.

За 9 октомври е плануван последният избирателен ефирен конфликт в Солт Лейк Сити.

По традиция американците ще избират президент в първия вторник на ноември. Междувременно в Европа се чуват от ден на ден гласове, че Стария континент би трябвало да стартира съществено да се готви за победа на Доналд Тръмп и смяна в политиката на Вашингтон към сътрудниците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР