Предстои окончателното подписване на инженерингов договор за изграждането на два

...
Предстои окончателното подписване на инженерингов договор за изграждането на два
Коментари Харесай

Служебната власт обяви напредък в преговорите за 4 нови ядрени реактора

Предстои окончателното сключване на инженерингов контракт за построяването на два блока по технология AP 1000 с американската нуклеарна компания " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", заяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред публицисти след присъединяване си в конференция за развиването на нуклеарната енергетика, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 4 април пък в София се чака делегация от " Електрисите дьо Франс ", с която се приготвя същият контракт на площадката " Белене ", добави той. Идеята е френската компания да употребява доставеното съветско съоръжение и да доизгради двата 1000-мегаватови блока, прилагайки френска стандартна технология.

И в двата случая ще бъдат подписани междуправителствени съглашения - сред България и Съединени американски щати и България и Франция.

Двата плана през януари от служебния енергиен министър Росен Христов като за договарянията със Съединени американски щати държавното управление да ги води.

 Правителството би трябвало да договаря със Съединени американски щати за нуклеарни мощности в АЕЦ Правителството би трябвало да договаря със Съединени американски щати за нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй "

В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция, зам.-министър Божков сподели, че в инженеринговите съглашения ще бъде заложено какво да бъде присъединяване на България в построяването на нуклеарните блокове. Божков посочи, че съглашението със Съединени американски щати е в доста напреднала фаза. В него ясно се показва, че се търси оптималната локализация - т.е. допустимо най-голямо потребление на опциите на българската промишленост, която да бъде привлечена за построяването на тези мощности.

Все още е рано да се приказва какви са прогнозните цени на вложенията, написа Българска телеграфна агенция. Рано е и да се каже какво ще е присъединяване на страната и на частните вложители.

 Възкръсването на вампира АЕЦ Възкръсването на вампира АЕЦ " Белене "

Към този миг ползите на " Електрисите дьо Франс " и " Уестингхаус " са да вземат участие с преобладаващо финансиране в построяването на двата плана, се споделя в обявата.

Очакванията са двата нуклеарни блока в АЕЦ " Белене " да бъдат подготвени през 2035 година, а през 2045 година 7-ми и 8-ми в АЕЦ " Козлодуй ", уточни Еленко Божков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР