Предстои ни доста интересен декември месец на 2018-та година. Американската

...
Предстои ни доста интересен декември месец на 2018-та година. Американската
Коментари Харесай

Светът очаква да види дали Русия ще изстреля успешно пилотирания космически кораб Союз МС-11 на 3-ти декември

Предстои ни много забавен декември месец на 2018-та година. Американската роботизирана междупланетна станция “Озирис-Рекс ” ще дойде в покрайнините на метеорита Бену, Китай ще изстреля втория съставен елемент на задача “Чанг’e 4 ”, включващ спускаемия уред за кацането на противоположната страна на Луната (първо в историята на човечеството!), а “Ню Хърайзънс ” ще приближи Ултима Туле (първо посещаване на обект оттатък орбитата на Плутон). Но преди този момент следим със спотаен мирис дали руснаците ще съумеят да изстрелят пилотирания транспортен съд “Союз МС-11 ”. 

Стартът идва в повратен миг за програмата на Международната галактическа станция. След пенсионирането на галактическите совалки “Союз ”-ите останаха единственият метод за транспорт на астронавти и космонавти до орбиталния комплекс. НАСА се усещаше удобно и нямаше проблеми с това – Русия щеше да извозва американските членове на екипажа, до момента в който новите частни галактически кораби станат подготвени. Наистина “Союз ”-ите имат известност на доста надеждни галактически кораби и до момента не е имало съществени проблеми с тях. 

Но рецесията в галактическия бранш на Русия, която стартира още с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики при започване на 90-те години и до момента страната не е преодоляла отрицателните й последици, през последно време се задълбочи. Това най-много се виждаше около проблемите към тежкотоварните ракети “Протон ”. Неправилно инсталирани сензори, претоварване с гориво, комплицирани сплави доведоха до голям брой провали и отлагания в графика на изстрелванията. След 2011-та година рецесията стартира да удря и полетите до Международната галактическа станция. Три товарни кораба “Прогрес ” претърпяха повреда – “Прогрес М-12М ” през август 2011-та, “Прогрес М-27М ” през април 2015-та, “Прогрес МС-04 ” през декември 2016-та. Влошаването на качеството стана видно за всички, а аргументите бяха подчертавани неколкократно в медиите: тежки условия на труд, съчетани с ниско възнаграждение, липса на млади фрагменти, които желаят да работят в ракетно-космическия бранш, неприятен мениджмънт и политика, липса на нововъведения и вероятности за бъдещо развиване. 

На фона на всички тези проблеми пилотираната стратегия на Русия дълго време изглеждаше незасегната. Корабите “Союз ”-и превозваха екипажи без проблем… и това продължи до тази година, когато две поредни задачи претърпяха две следващи аномалии. Първата настъпи със “Союз МС-09 ”, който бе изстрелян безпроблемно на 6-ти юни, само че в края на август на кораба бе установено съществуването на пробойна, водеща до приключване на въздух. Комисията по определяне на повредата още не бе завършила работа, когато на 11-ти октомври Русия претърпя първия неуспех на пилотиран транспортен съд при изстрелване. Един от страничните ускорители на ракетата-носител “Союз-ФГ ” на кораба “Союз МС-10 ” не се отдели вярно и единствено сработването на системата за спешно избавяне съумя да резервира живота на двамата членове на екипажа: Ник Хейг и Алексей Овчинин. 

Сега всички се надяваме, че мисията на “Союз МС-11 ” на 3-ти декември ще е сполучлива. Корабът в началото трябваше да лети при започване на 2019-та, само че след повредата на “Союз МС-10 ” полетът бе преместен за декември. Ако всичко мине по проект, в орбита ще бъдат изведени Олег Кононенко (космонавт на Русия), Дейвид Сен-Жак (астронавт на Канада) и Ан МакКлейн (астронавтка на НАСА). Всички разчитат, че няма да има неприятности. Само тогава Международната галактическа станция ще бъде избавена от обезлюдяване. Коненко, Сен-Жак и МакКлейн ще останат на борда й чак до юни 2019-та – т.е. галактическият им престой ще продължи цели седем месеца. 

Това значи, че евентуално този екипаж ще е първият, който ще посрещне новите частни кораби на Съединени американски щати за пилотирани потребности – стига да няма спомагателни отлагания. Към сегашния миг дебютният старт на “Крю Драгън ” е плануван за 7-ми януари, а на “Старлайнър ” – през март. За страдание комисията по сигурност на НАСА продължава да се заяжда със СпейсЕкс и Боинг за допустимо най-дребните елементи. В последно време на мушката са парашутите. Те се смятат за едва звено, тъй като държанието им може да бъде непредсказуемо при разгръщането им в горните пластове на атмосферата. СпейсЕкс към този момент се съобрази с рекомендациите на комисията да добави четвърти парашут, нищо че “Крю Драгън ” може да каца без проблем с три, но дори това не е в положение да умолостиви дребнавите бюрократи. 

Всичко гореописано може да добави още някой и различен месец на отлагания… и се надяваме, че “Союз ”-ите ще устоят до тогава, в противоположен случай пилотираната космонавтика я чакат много тежки години. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР