Предстои избор на висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен

...
Коментари Харесай

Адвокатурата e пред важен избор

Предстои избор на висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат. Петима бяха претендентите за ръководител на Висшия адвокатски съвет, един отпадна откакто пое поста на зам. министър на правораздаването Залогът е опазването на престижа и бъдещето на специалността, която е мощно разединена и атакувана.
Политическите събития затулиха всички останали процеси в страната от новинарския поток, само че сега тече процедурата за едни други избори, които са доста значими. На 29 и 30 май ще се организира годишното общо заседание на юристите в страната, което следва да избере висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат. На всеки четири години юристите избират ръководител и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), Висш дисциплинарен съд и Висш надзорен съвет.

Преди това в края на април се организираха общите събрания на адвокатските колегии в страната, които по закон се организират през януари-февруари, само че бяха отсрочени поради пандемията. Това е повода, заради която навръх Цветница и Великден юристите в страната гласоподаваха за делегати за общото заседание на адвокатурата. Близо 14 000 юристи в страната излъчват 350 делегати, които би трябвало да изберат ново управление в една мощно конфликтна обстановка.

Предстоящите избори в адвокатурата са и значими, и сложни. Не толкоз тъй като самият избор всред претендентите наподобява неосъществим, а поради многопосочни спорове и високия залог - опазването на адвокатурата като институция с престиж.
Кандидатите за ръководител на Висшия адвокатски съвет станаха четирима, Иван Демерджиев става зам. министър на правосъдиетоПетима бяха претендентите за ръководител на Висшия адвокатски съвет до преди дeн - столичните юристи Райна Аврамова, Ивайло Дерменджиев и Ивайло Данов, юристът от Великотърновската гилдия Йордан Цветанов и ръководителят на Съвета на Пловдивската адвокатска гилдия Иван Демерджиев. Междувременно обаче юрист Демерджиев е поел поста на зам. министър на правораздаването в служебното държавно управление. Демерджиев (на фотографията вдясно) има 20-годишен стаж като юрист, той взе участие в ръководството на Пловдивската гилдия от 2016 година насам - първо като член и секретар на съвета, а от февруари 2019 година - и като ръководител. Под негово управление пловдивската адвокатура изключително се засилва като конкурент на ВАдС с голям брой заявления и открити писма. Повече за останалите четирима кандитати вижте най-долу.
Общият разпад на държавността, делегитимирането на престижите, атомизирането на обществото, в това число и на адвокатурата, депрофесионализирането, повсеместната корупция на институциите разумно се отразиха и на адвокатурата. Адвокатурата е свободна самоуправляваща се общественост, а Висшият адвокатски съвет (ВАдС) и другите й органи имат значимо значение за отстояване на независимостта на юристите, без която упражняването на тази специалност е невероятно. Освен че поддържа регистрите на юристите, обезпечава образованието им и други, съветът съставлява специалността пред другите институции в страната, в това число дава мнения по законопроекти, прави оферти за тълкувателни решения, има пълномощие да сезира Конституционния съд за закони, с които се нарушават права и свободи на жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР