Предстои един голям винен празник, с който изразяваме уважението си

...
Предстои един голям винен празник, с който изразяваме уважението си
Коментари Харесай

Градски винен фестивал завладява Пловдив този уикенд

Предстои един огромен винен празник, с който показваме уважението си към вековните винени обичаи в страната ни и към модерното българско винарство, което е в непрекъснат напредък.
Прочетете още
За четвърта поредна година Българската асоциация на винените експерти (БАВП) провежда от края на месец септември и през октомври 2023 година Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие способства за популяризирането на българското вино и винения туризъм измежду локални и задгранични консуматори.

Посветен на българското вино и наименуван на един от най-ценените и иконични български сортове, Международният ден на мавруда е самодейност, чиито блян е да подбуди сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да показа качествата на българските локални сортове, да открои хармонията сред хилядолетни обичаи, новаторски технологии, качество и стилово многообразие на виновността, създадени в България. Събитието към този момент за четвърта година ще показва капацитета на българското вино.

Какво да чакаме?

Тази година Международният ден на мавруда се чества у нас с цели четири двудневни градски винени фестивала в София, Велико Търново, Варна и Пловдив.

Последният за 2023 година фестивал -  Urban Wine Fest - Пловдив 2023, ще се състои този уикенд - 21 и 22 октомври, в центъра на Пловдив, Моста над ул. Гладстон. Винени фенове от Пловдив и посетители на града ще могат да се срещнат с над 40 виновност от локални сортове, показани от винени специалисти и ще могат да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi’s Street Food на Шеф Бадев и Vino & Tapas. За същинското празнично въодушевление ще допринесат вълшебните звуци на духовия оркестър и подбраната музика от DJ Manev.

За събитията уредниците са подбрали представителна селекция от виновност, които ще се оферират интензивно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. 

Основният асортимент от виновност за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски мазета от всички винени райони на България: пенливи виновност, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено забавно е, че ще може да опитате виновност от 17 български сорта!

Именно локалните сортове са тези, които оформят присъщото лице на всяка винарска страна, те построяват характерността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за сполучливото му нагалане на международната винена карта.

Във всеки от фестивалите към главната селекция ще се включат и по 5 виновност от районни мазета и по този начин общо на всяко от събитията винените фенове ще имат опция да дегустират 41 виновност. 

Не инцидентно Пловдив е определен да бъде финален като хазаин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато множеството винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков - Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата точност в грижите за лозята и мурафет в правенето на вино и до през днешния ден са образец за качество и отношение към занаята. Затовa точно Димитровден, 26-и октомври е определен да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В националния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за алено вино, споделено с близки и другари.

Входът е свободен, а потреблението и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

21 октомври - от 12:00 до 21:00 ч.

22 октомври - от 11:00 до 18:00 ч.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР