"Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група,

...
"Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група,
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации

"Предстои да връча мандат на втората по бройка парламентарна група, в случай че и тя го върне - ще поканя всички парламентарно показани партии на съвещания, незабавно ще ги насроча, с цел да чуя каква формула оферират за излаз от рецесията, какви са техните настройки за коалиране, за търсене на парламентарна поддръжка за сформиране на държавно управление и към какви цели и стратегии.

Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат. В рамките на дни ще връча втория мандат. Има няколко партии, които могат да бъдат моя избор за третия мандат, ще реша на кого да го връча след консултациите ", съобщи президентът Румен Радев на брифинг след визитата си в Черна гора, съобщи Българска национална телевизия.

"Ако изборът на партиите е още веднъж предварителни избори, смятам за оправдано да се проведат при започване на октомври, с цел да има легитимност един нов парламент посредством засилено гражданско присъединяване. В оставащите дни до края на юли Народното събрание ще бъде претрупан с огромни упования както за сформиране на управническо болшинство, по този начин и за приемането на значими закони, а държавното управление с антикризисни дейности и създаване на законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност ", добави президентът.

По думите му българското общество чака способно управническо болшинство, което да пристъпи неотложно към решаването на проблемите, свързани с приходите, цените и инфлацията, търсене на дълготрайни решения в енергетиката, стопанската система и вложенията, към бърза и ефикасна правосъдна промяна за битка с корупцията.

"Необходимо е управническо болшинство, което не с лозунги и пиар, а с действителна и поредна работа да се ангажира с европейската интеграция на България ", разяснява Румен Радев.

По думите му политическата рецесия в страната се изостря и всяка политическа партия би трябвало ясно да съобщи какъв излаз предлага.

"С бързото и безуспешно привършване на процедурата за сформиране на държавно управление преди края на юли на процедура завършва активността и на държавното управление, и на Народното събрание ", добави Румен Радев.

Според него по този метод доста значими въпроси ще останат нерешени.

"По Конституция би трябвало да разглася избори в границите на 2 месеца, това значи избори през септември, което крие опасности. Прекаленото продължение на процедурата за сформиране на държавно управление води към прелъщение за хазартни управнически решения и кадрови промени. Самите партии чертаят все по-дебели червени линии между тях и съставянето на държавно управление след евентуални предварителни избори става все по-трудно ", сподели още президентът Румен Радев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР