Представяте ли си някой да ви задължи да изядете един

...
Представяте ли си някой да ви задължи да изядете един
Коментари Харесай

Да ядем щурци? Задължително? Как вдъхновена от Москва кампания превзема и България

Представяте ли си някой да ви задължи да изядете един щурец? Абсурдно е, нали. От това обаче се опасяват доста хора, излъгани от разрастващата се акция. Нейните следи водят към Русия, която води пропагандна война против Европа, пише 
Прочетете още
Той е маргинален политик и инфлуенсър в обществените мрежи. Зрителите го познават от националната телевизия по време на избори, когато Българска национална телевизия е длъжна да демонстрира всички претенденти, даже и тези, които не събират и половин %. Той се споделя Георги Георгиев - Готи и неотдавна написа, че Европейската комисия желае да " разболява от рак " хората.

Това неуместно изказване е подкрепено със лист на храните, към които в Европейски Съюз публично може да се прибавят инсекти на прахуляк. Готи написа, че това са храните, " посредством които Европейската комисия публично ще ни разболява от рак ". Този статус е споделен над 1000 пъти, а мненията под него са стотици.

Някои от присъединилите се в полемиката са в действителност ядосани. Цеци Илиева написа, че ненавижда " СКАПАНИЯ Европейски Съюз ", в който " ни набутаха мръсните продажни политици ".

Основното, което тревожи коментиращите, е, че  “ЕС ще ни задължи да ядем инсекти ”.

Освен директните споделяния, статусът на Готи е заимствуван от десетки други консуматори на обществената мрежа без да се показва авторството му. Възмущението набира мощ и тематиката към този момент се появява и в някои интернет уеб сайтове. Основното, което тревожи коментиращите, е, че “ЕС ще ни задължи да ядем инсекти ”. Това не е правилно.

“Ще ядем инсекти по рекомендация и гледище на изтънчените европейци, които до неотдавна не ни даваха да се гордеем с шкембе чорбата си, щото била от карантия, ” гласи различен коментар.

Всички сходни изявления внушават, че Европейски Съюз е разрешил използването на инсекти във всевъзможни храни, измежду които и самун, и няма да знаем по кое време ядем инсекти и по кое време не, а всичко това е направено без никакви проучвания.

Трудно е да се пресметна до какъв брой тъкмо консуматори на обществените мрежи и читатели е достигнала тази неистина, само че вирусното разпространяване демонстрира, че те са най-малко няколко десетки хиляди.

Всъщност истината е друга - Европейската комисия даде позволение за приложимост на артикули с прахуляк или протеини от един тип щурци, само че става дума за съответни артикули на три компании. Това би трябвало да бъде категорично написано на опаковката, а използването няма по какъв начин да бъде наложителна. Преди да се издаде разрешението са извършени и проучвания. А суматохата и всеобщото омерзение наподобяват като част от дезинформационна акция, която водят хора и организации, симпатизиращи на ръководството на Русия.

Какво тъкмо реши Европейски Съюз

Конкретният мотив за появяването на тези “новини ” и дезинформацията е решение на Европейската комисия (ЕК) от 3 януари за регламент, който е оповестен в формалния вестник на Европейския съюз (ЕС).

Този правилник позволява потреблението на отчасти обезмаслен прахуляк от Acheta domesticus (домашен щурец), създаван от виетнамското сдружение Cricket One. Разрешението е единствено и само за използването на този съответен артикул и не дава независимост на производителите на храни да употребяват всевъзможни инсекти.

Производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прахуляк от домакински щурец.

Публикуван е лист с разрешените артикули, в които може да се съдържа „ обезмаслен прахуляк от домакински щурец “. Това са най-вече тестени произведения, като многозърнест самун и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи смески за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени артикули на основата на макаронени произведения, сосове, снаксове, бирени питиета и други.

Не е правилно, че брашното от скакалци ще се влага във всевъзможни артикули без знанието на консуматора. В решението на Европейска комисия категорично е посочено, че производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прахуляк от домакински щурец.

Не е правилно също, че не е имало проучвания. Изследванията върху праха от домакински щурец стартират още през 2020 година, когато Европейска комисия желае от Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) да направи оценка и да се произнесе преди да бъде дадена зелена светлина на производителите за стартиране на пазара. Органът стига до извода, че продуктът на Cricket One „ е безвреден при препоръчаните условия на приложимост и равнища на приложимост “. 

ЕОБХ предлага да се проведат спомагателни проучвания по отношение на алергенността на Acheta domesticus. Според институцията продуктът „ може да аргументи алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари “.

Решението от 3 януари въобще не е първото по тематиката. Още на 12 ноември 2021 година Европейска комисия издаде позволение за приложимост за Locusta migratoria (мигриращ скакалец), а на 8 февруари 2022 година - за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма. Разрешенията, също като това за Acheta domesticus, се отнасят единствено за избран артикул на съответен производител.

Кой плаши хората със скакалци

Най-често в прегледаните от Свободна Европа постове се загатват скакалци. Решението на Европейска комисия в този момент обаче се отнася до един тип щурци. “Новината ”, че Европейски Съюз ще ни кара да ядем скакалци или щурци, е достигнала до доста хора и е провокирала интерес. За това свидетелстват и данните на Google. Търсенето на " скакалци " и " щурци " е съумяло да влезе в статистиката на Google трендс за храна за последните 90 дни, което приказва за огромен интерес. Пиковете на търсенията по тематиката през януари са два.

Преди това във фейсбук тематиката се среща най-вече в тайни групи, като “НИЕ НЯМА ДА съдебна експертиза В@КСИНИРАМЕ! ” и в страниците на уеб сайтове, известни с прокремълски позиции. На 26 и 24 януари Informiran.net и flagman.bg излизат със заглавие: " Официално! От през днешния ден към този момент ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем. " Подобни заглавия имат още няколко уеб страницата.

Големият пик на търсенето на " щурци " съгласно Google е на 30 януари. Дни по-рано във фейсбук излиза една обява, която смесва истина и погрешно изказване, а след това е препубликувана от няколко уеб страницата, както и от Готи. Публикацията съставлява действителния лист на храните, в които може да се прибавят инсекти на прахуляк съгласно решението на Европейска комисия. Към този лист обаче е прибавен коментар, който твърди, че " хитинът в насекомите не е приспособен за храна на млекопитаещи ". Постът приключва със умозаключение, че хитинът е " мудна и подла отрова, която ще докара до нови, незнайни и непредвидени болести, и в това, няма никакво подозрение!!! ” "

Първата сходна обява, която успяхме да намерим, е от профил с име Надя Иванова от 26 януари.

Почти всички изявления на Иванова са в възхвала на президента на Русия Владимир Путин. Има цитати с картинка и на водача на съдружие “Русофили ” Николай Малинов, който е обвиняем за шпионаж в интерес на Русия. Иванова “подгрява ” и митинга, който е проведен на 7 февруари против прекъсването на съветските пропагандни малките екрани в Европейски Съюз и в България. Представител на тези малките екрани за България е Николай Малинов.

След това “новината ” стартира вирусно шерване (138 пъти от профила на Иванова), както и прекопирване без да се загатва източник. Такъв е казусът на профила Lisa Miller, която на 30 януари я споделя в групата " Варна без Цензура ".

Профилът на Miller наподобява подправен, фотосите са взети от банка за фотоси, сподели инспекция на Свободна Европа. Профилът с име Miller споделя доста тайни теории и подправени вести, като това, че изборите в Съединени американски щати ще бъдат оповестени за невалидни.

Сюжетът идва от Москва

По същото време тематиката се появява в най-гледането време на съветските малките екрани, които са следени от Кремъл. На 29 януари един от най-известните пропагандисти на Путин - Дмитрий Кисельов, описва същия сюжет в рубриката си в неделните вести на съветския Първи канал  “Вести недели ”.

" А в този момент им се предлага и да ядат инсекти ", споделя съветският пропагандист Кисельов за Европа.

“Културната промяна в Европа продължава отдавна и сигурно има битово измерение ", стартира Кисельов. Продължава с познатия роман, че от хората в Европа се желае да перат по-малко, да употребяват по-малко уреди, да лимитират температурата в пространствата и прибавя: " А в този момент им се предлага и да ядат инсекти ".

Кисельов разсъждава от екрана по какъв начин френската кухня може да стане неузнаваема, италианската - неузнаваема, баварската наденица - неприлична, а английската пържола - политически неточна.

“Убеждават европейците да се къпят по-рядко и да ядат инсекти ”, споделя в умозаключение пропагандистът.

Два дни по-късно постът, оповестен първо от Иванова и Miller, е споделен и от името на Георги Георгиев - Готи. Той е ръководител на партия " Българско национално обединяване ", която даде регистрацията си на изборите през 2021 година на „ Българско лято “ на Васил Божков. Той беше един от най-заможните и авторитетни предприемачи в България, преди да бъде обвинен за ръководство на проведена незаконна група, насила, изнудване, опит за рушвет на длъжностно лице и подбуждане към закононарушение по работа през 2020 година Сега живее в заточение в Дубай.

Опасна ли е използването на инсекти

Насекомите са обичайната храна в Азия и Африка и в използването им няма нищо нездравословно, споделят специалисти.

“Дори като качествено наличие и състав на аминокиселини са положителни. Въпрос на желание е ", сподели пред Свобода Европа биологът и д-р Йордан Стефанов.

“Аз персонално не желая да хапвам инсекти и ларви или артикули от тях, само че не виждам нищо неприятно да се продават. В последна сметка в една пазарна стопанска система пазарът взема решение ”, сподели Стефанов.

Той добави, че брашната от инсекти са добър сурогат на протеините във фуражите и е хубаво да има добра опция на соята. “Вместо да се тъпчат животните със соев шрот, богат на антинутриенти, по-добре е на ниска цена инсектен ”, сподели Стефанов.

Протеинът и продуктите от насекоми, предлагани сега на европейския пазар, са надалеч от евтини. Не успяхме да намерим такива в България.

Прах от скакалци (протеин) за човешка приложимост, създаден в Канада, се продава в Нидерландия за 102 евро за опаковка от 454 грама. Д-р Стефанов счита, че тези артикули ще поевтинеят, защото са нова технология. Български компании също създават протеини от инсекти благодарение на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Пропаганда против Европа

Стефанов счита, че нервността към насекомите е просто антиевропейска агитация. “Хитин звучи комплицирано и плашат хората с него ”, сподели той. Това е органично вещество, което се съдържа в черупките на насекомите.

Доц. Милена Якимова, учител по социология в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и създател на книгата " Страх и агитация “, също сподели, че това е агитация, ориентирана против Европа.

“Цялата тази пропагандна акция я мислим през нашия си ключ, нашето си общество, само че тя в действителност е ориентирана против цяла Европа. Тя работи, с цел да ни отблъсква от Европа, да ни демонстрира, че Европа ни е непозната ”, сподели Якимова.

Тя добави, че акцията с “насекомите ” е тайна логичност, която да ни отблъсне от концепцията за Обединена Европа. “Това е офанзива въобще против европейската взаимност, хем е насмешка, хем лежи на погнусата на западния човек за насекомите, каквато няма на Изток ", сподели Якимова.

Якимова е измежду откривателите на Фондация за филантропични и обществени проучвания – София (ФХСИ), в плана им за мониторинг на Руската агитация в българските медии онлайн. Мониторингът на ФХСИ също е уловил “новината ” за насекомите. Тя е част от наклонността на “заливане ” на осведомителното пространство с “новини ”, които нямат нищо общо с действителността.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР