Представяне и обсъждане на документално-публицистичния филм за Новоселското априлско въстание

...
Представяне и обсъждане на документално-публицистичния филм за Новоселското априлско въстание
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов представи филма си за Новоселското априлско въстание Девет глътки свобода

Представяне и разискване на документално-публицистичния филм за Новоселското априлско въстание " Девет глътки независимост " се състоя довечера в Големия салон на Българската академия на науките (БАН).

 

Филмът е по сюжет на член-кореспондент професор лекар на юридическите науки Атанас Семов и на представянето участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Българска академия на науките член-кореспондент доктор Евдокия Пашева, проф. Огнян Герджиков, проф. Янаки Стоилов, учени и член-кореспонденти.

 

Документалният филм " Девет глътки независимост " е отдаден на експлоадирането на Априлското въстание от 1876 година в Ново село, което през днешния ден е част от град Априлци. 

 

" Този филм беше изработен по три аргументи. Първата от тях е обвързвана с това, че Новоселското априлско въстание е може би най-величавото събитие в българската история, което е оставено без заслужаващо внимание в българската историография и е отвън учебниците и образователните стратегии на нашите деца ", сподели за Българска телеграфна агенция чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

 

" Второ, тъй като това не е единствено единственото въстание в Северна България, само че е първото и само въстание, което афишира българска република и тя просъществува цели девет дни - от 2 до 11 май 1876 година

 

Това е " Републиката под Мара Гидик "! И по тази причина филмът е озаглавен " Девет глътки независимост " - поради тези девет дни, в които съществува първата българска република, изясни член-кореспондент Семов.

 

Тази вечер в Големия салон на Българска академия на науките проф. Атанас Семов съобщи: " Аз дължах кино лентата първо на татко си (проф. Марко Семов), който доста от дълго време, дружно с троянския музеен шеф и незабравим актуален възрожденец Ганко Цанов, започнаха събирателството и направиха една книга и сюжет за игрален филм, озаглавен " Продай равнищата и купи пушка ", който не видя бял ден ". " Дължа този филм и на нашите земляци. Тук са някои от членовете на общинския съвет на община Априлци и се гордея с обстоятелството, че кметът на Априлци е мой братовчед и се увещавам още веднъж какъв извънреден генетичен капацитет носят Ново село, Априлци и троянският край ", добави той.

 

Историческата памет е мощна тогава, когато се крепи на истината, сподели в словото си след представянето на кино лентата президентът Румен Радев. Той означи, че филмът поражда доста въпроси за силата на концепцията. Коя е тази концепция сега, която да ни накара да излезем от нашия комфорт и да мислим доста по-глобално, доста по-напред и най-много да се обединим зад нея? Има ли такава концепция, попита президентът.

Крайно време е да се съберем, да седнем на огромната маса, да забележим какво ще вършим с българските учебници - по български език и литература, история и география, сподели още президентът. 

 

Президентът Румен Радев даде образец с Новоселското въстание, за което се споделя в документалния филм, и уточни, че липсва в учебниците по история. Тези събития като Новоселското въстание не са огромни по мащаб, само че е необятен духовният им мащаб, означи президентът. 

 

" Благодаря за чудесните думи за кино лентата на президента Румен Радев, който направи рядко по своето звучене държавническо обръщение довечера, и на член-кореспондентите - Александър Костов и Иван Гранитски, и на кмета на Априлци. Благодаря и на Българската академия на науките, която за следващ път е уредник и хазаин на българолюбиво начинание ", сподели член-кореспондент Атанас Семов. Той благодари и на телевизия бтв, че ще излъчи този филм на 3 март от 20:00 часа, като посочи, че това е станало допустимо с помощта на режисьора Николай Русакиев.   

 

За кино лентата приказваха член-кореспондент Александър Костов, историк, теоретичен секретар на Отделението по филантропични и публични науки на Българска академия на науките, член-кореспондент Иван Гранитски от Отделението за изкуство и изкуствознание на Българска академия на науките, и инж. Тихомир Кукенски, кмет на Априлци.

 

Александър Костов сподели, че филмът е изработен по всички високи критерии и поздрави напъните на член-кореспондент Атанас Семов да възкреси подвига на българите от троянския край. " Новоселци жертваха пред националния олтар освен парцели и благосъстояние, само че и най-ценното - човешкия живот. Героичното въстание на българите от този край, за жалост, през днешния ден е известно единствено на лимитирана част от нашето общество - на някои историци и на родолюбци от този край ", сподели член-кореспондент Костов. 

 

" Аз считам, че Българска академия на науките би трябвало да застане при започване на един всеобщ позив, поход за напълно и коренно пренаписване на учебниците по история, литература и география, на всичко, в което се приказва за национална значителност, еднаквост, български език, бащино огнище и майчин език ", съобщи член-кореспондент Иван Гранитски.

 

Кметът на град Априлци инж. Тихомир Кукенски сподели, че тематиката за Новоселското въстание е една открита рана както за него, по този начин и за всички поданици на града. В това въстание са починали стотици, унищожен е бил един божествен ъгъл, смазани са били очаквания, унищожено е било доверие и разрухата е била цялостна - духовна и материална, сподели инж. Кукенски.

 

За Българска телеграфна агенция Атанас Семов акцентира, че Новоселското въстание е доста значимо и поради същински всенародното присъединяване в него, не просто на група харамии, на луди глави и смелчаци, а в действителност на цялото население.

 

" По тази причина има и удивително присъединяване на дами във въстанието. Особено величествен и удивителен е обликът на Стояна Драгановска, която не е просто участник, въстаник, бунтовник и герой, наедно с мъжете, а има и голяма персонална заслуга за спасяването на доста хора, тъй като остава на боевата линия и дълго време стреля, и разрешава на дами и деца да се отдръпват високо нагоре в Балкана, с цел да се спасят в последната фаза на въстанието. Тя е същинската българска Жана д'Арк, тя е съпоставима с Райна Княгиня, в случай че не е и по-вдъхновяващ облик.

 

След потушаването на въстанието зверствата са не по-малки от тези в Батак. Посечени са стотици мирни жители, в това число всички монахини в Новоселския манастир, които наскоро бяха канонизирани от Светия синод като мъченици, дружно с мъчениците от Батак ", сподели член-кореспондент Атанас Семов.

 

Водещ на церемонията беше огромният артист Мариус Донкин, участващ във кино лентата.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР