Представяме ви видео-интервюто с първия ни гост в новата ни

...
Представяме ви видео-интервюто с първия ни гост в новата ни
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров разкри сензационно пред БЛИЦ какво ще доведе до края на К-19!

Представяме ви видео-интервюто с първия ни посетител в новата ни графа „ Питай специалиста” – проф. доктор Иво Петров, д.м., медицински шеф на болница „ Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център”, гр. София и шеф на Клиниката по кардиология и ангиология в същото лечебно заведение. Проф. Петров е знаменит доктор и един от най-уважаваните у нас кардиолози, инвазивен и сърдечен хирург.

„ Сърцето обича деен метод на живот - придвижването и всякаква интензивност го държи в кондиция. Заседналият метод на живот е един от основните убийци на нашето време, който предизвиква също по този начин хипертония, диабет, високо равнище на стрес.

Сърцето „ обича” и средиземноморския метод на хранене – най-вече с риба и зеленчуци, отбягване на цигари и опиати. Това са нещата, които зависят от нас, и можем да направим”, разяснява експертът.

Той добавя, че хипертонията е доста присъща за живота на модерния човек – пред компютъра, стоим на едно място, ставаме все по-онлайн дейни, всичко ни е на една ръка разстояние...

В началото на диалога ни с проф. Петров можете да чуете неговото мнение за коронавирусната зараза. Ето какво споделя той:

„ Натрупаха се доста доказателства, че към 5% от случаите с ковид протичат тежко. А от тях при минимум сред 40 и 60% има засягане на сърдечносъдовата система. Това засягане е по посока на няколко механизма.

Един от главните механизми е възпалението, така наречен цитокинова стихия, която провокира неконтролирано инфектиране, в това число и на сърцето. Вторият механизъм е масираното тромбообразуване, което визира клоновете на белодробната артерия, само че също по този начин и венозните съдове на бъбреците, на простатата и на дребния таз”, показа хирургът.

Първи ограничения при COVID-19

Той разяснява какви биха могли да бъдат първите ограничения, които всеки от нас може да вземе, в случай че се разболее от ковид.

„ Задължително би трябвало да има антикоагулантна профилактика, т.е. банкет на лекарства за разреждане на кръвта, с цел да може да се предотврати масираното тромбообразуване, за което загатнах.

Самата зараза има няколко етапи – първата от тях е нахлуването на вируса в носоглътката. Появиха се данни, че е добре на този стадий да се употребяват капки, които нарушават разпространяването на вируса в носоглътката. Такива към този момент са утвърдени за приложимост в Съединени американски щати.

У нас също има сходен препарат, който чака регистрация и е въз основата на 3 доста слаби киселини. Един от съставените елементи е арахидонова киселина. Другото, което работи потребно и се предлагаше първоначално, е банкет на топли течности.

Важно е вирусът да се отстрани в носоглътката, тъй като когато попадне в стомаха, солната киселина го унищожава и към този момент е безопасен”, изясни проф. Петров.

Неговата прогноза

Според него, в случай че 60-70% от хората прекарват коронавирусната зараза, те най-малко за известно време ще бъдат неподатливи на наново заболяване, а това би трябвало да докара до преустановяване на разпространяването на вируса. Говори се, че най-малко 50% от европейската популация към този момент се е срещала с вируса.

„ Смятам, че ние, българите, сме предпазени от ковид с помощта на доста строгия ни имунизационен календар, който се съблюдава в страната.

Нашият неспецифичен имунитет е на високо равнище. Все отново, считам, че една немалка част от хората, през които вирусът към този момент е минал, ще имат отбрана и това се надявам, че ще докара до туширане на разпространяването му в скоро време”, изясни лекарят.

В диалога можете да чуете също по този начин неговото умело мнение за новите способи за лекуване на хипертонията, за това по какъв начин да се грижат за сърдечносъдовата си система хора, чиито родител е умрял от инфаркт, какво се прави при уплътнени стени на аортата и фиброза на сърдечните клапи, има ли опция на статините и може ли да се спре тяхната приложимост, прилагайки се специфичен хранителен режим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР