Представяли ли сте си някога, че докато танцувате български народни

...
Представяли ли сте си някога, че докато танцувате български народни
Коментари Харесай

Как се рисува хоро

Представяли ли сте си в миналото, че до момента в който танцувате български национални хорà, в действителност рисувате със стъпките си неповторими фигури? До това вдъхновяващо изобретение доближава екипът на културната организация „ Таратанци “ преди съвсем 10 години.

През 2014 година група момчета и девойки вземат решение да пробват дали биха могли да „ нарисуват “ стъпките на национално хоро в близкия парк и да поканят инцидентни минувачи да го изиграят, следвайки очертанията... Подготвени са с розов и наследник тебешир - за ляв и десен крайник. Номерират стъпките, с цел да е ясна и последователността на придвижванията. Хорото е нарисувано и играта стартира. Всички в парка доста се забавляват и си потеглят с нови танцови умения.

Така се ражда „ Таратанци “ - организация, отдадена на задачата да съхранява българските национални хорà за поколенията посредством нагледни графични фигури от стъпки. Един занимателен и креативен метод, който впечатлява актуалния човек.

Паркът „ Св. Никола “ в София през 2014 година, фотография Петра Марино

Екипът се захваща със задачата да изобрази още няколко други хорà посредством новосъздадения способ, с цел да си потвърди, че той в действителност работи. За тази цел към този момент употребяват помощта на експерт по български национални танци - Николай Корчев, основател на най-големия фолклорен клуб във Велико Търново - „ Плетеница “. Така няколко месеца по-късно слагат основите на един танцов „ език “. За три години съумяват да изобразят стъпките на 34 хорà, които показват в пътуващата галерия „ Последвай стъпките “. За негативно време изложбата обикаля огромните градове в България, няколко села и два пъти излиза в чужбина. През 2018 година е показана в парка пред Народния спектакъл в София.

Изложбата „ Последвай стъпките “ в парка пред Народния спектакъл в София през 2018 година
Снимка Петра Марино

В България обаче има над 500 нормални хорà, доста от които се знаят и играят само от възрастни хорà в дребни и труднодостъпни обитаеми места в страната. През лятото на 2022 година екипът на „ Таратанци “ прави обиколка из всички етнографски области в България и работи с локални танцови дейци, с цел да събере отпечатъци от стъпките на още 100 хорà, които след това да изобрази графично. По време на обиколката събират и много вълнуващи истории, свързани с националното ни творчество, които можете да чуете в подкаста „ На раздумка “, наличен за свободно слушане в Spotify.


А с цел да приближат хорото още повече до сърцето на актуалния човек, екипът основава мобилната игра с добавена действителност Taratanci*, с която ученето на хоро става по-лесно от всеки път - просто насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона ви.
Началното издание на играта включва четири хорà: Право, Рњка, Еленино и Граовско, само че екипът на „ Таратанци “ ще работи за прибавянето на още хорà в бъдеще. Това, несъмнено, се случва с поддръжката на всички ни, тъй като, закупувайки произведения от онлайн магазина на „ Таратанци “, подкрепяме прибавянето на нови хорà в приложението, които да можем да учим и играем гратис.
*Играта Taratanci е налична в Гугъл Play Store за свободно изтегляне от устройства с Android 7 и нагоре, поддържащи функционалност за добавена действителност.

Статията е оповестена в

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР