Представителят на Южна Африка в алианса БРИКС Анил Сооклал потвърди

...
Представителят на Южна Африка в алианса БРИКС Анил Сооклал потвърди
Коментари Харесай

БРИКС: Европейска държава с интерес към съюза?

Представителят на Южна Африка в алианса БРИКС Анил Сооклал удостовери в четвъртък, че няколко европейски страни са показали интерес да се причислят към групата.

Това развиване поражда в миг, когато Франция се стреми да понижи зависимостта си от щатския $ в интернационалната търговия.

Френският президент Еманюел Макрон прикани Европа да устои на натиска да бъде подчинена на Съединените щати и прикани Европейския съюз да откри други възможности на $, наблягайки забележителните опасности, свързани с него. Макрон акцентира, че Европа не би трябвало да се забърква в рецесии, които не я засягат директно, намеквайки за дълговата рецесия, обвързвана с $.

Въпреки че Сооклал не разкри съответните европейски страни, които демонстрират интерес към присъединение към БРИКС, всички признаци наподобява сочат към Франция. През март Франция подписа комерсиално съглашение за полутечен природен газ (ВПГ) с Китай, като разплащаше договорката в китайски юани вместо в щатски долари.

Това е първият случай, в който европейски съдружник заобикаля $ и избира юана при трансгранични транзакции. Сделката включваше импорт на 65,000 тона полутечен природен газ от ОАЕ и беше уредена посредством Шанхайската борса за нефт и природен газ.

Следователно тези събития подсказват, че Франция може да бъде отпред измежду европейските страни, които се стремят да изоставят щатския $ в интерес на валутата на БРИКС.

Освен Франция, Беларус, източноевропейска страна, също изрази интерес да се причисли към алианса БРИКС. Президентът на Беларус Александър Лукашенко се застъпва за стопански съюз с БРИКС, който да разрешава неограничена трансгранична търговия и транзакции.

Лукашенко акцентира, че основаването на изчерпателен стопански съюз е главен приоритет за Беларус, като посочи нуждата от никакви бариери или ограничавания. Той изрази неотложната нужда тази цел да бъде реализирана допустимо най-скоро.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР