Представителят на Dietsmann Росен Христов (на снимката) вече е председател

...
Представителят на Dietsmann Росен Христов (на снимката) вече е председател
Коментари Харесай

Dietsmann предлага по 4.15 лв. на акция в "Енергоремонт"

Представителят на Dietsmann Росен Христов (на снимката) към този момент е ръководител на управителния съвет на " Енергоремонт холдинг " и ще управлява компанията дружно с основния изпълнителен шеф Теодор Осиковски

© Надежда Чипева Още по тематиката
Нов притежател:

Холандска двигателна сила за " Енергоремонт "

Местните акционери в българския " Енергоремонт холдинг " продадоха 97.5% на Dietsmann, която е от същия бранш, само че в пъти по-голяма
28 юли 2017
Холандската Dietsmann купува " Енергоремонт холдинг "

Акциите на българското сдружение скочиха със 7.6% след оповестяване на идна договорка за контролния пакет
6 юни 2017

Новият мажоритарен притежател на " Енергоремонт холдинг " - холандската Dietsmann, насочи търгово предложение за закупуване на останалите акции в сдружението. Става дума за общо 480 295 бумаги, които съставляват 2.5% от капитала. Предложената цена е 4.15 лева за акция. След като закупи пакетите на главните притежатели на сдружението, холандската компания е задължена да предложи изкупуване и на останалите акции. При сключването на договорката обаче от Dietsmann показаха, че не имат намерение да отписват българското сдружение от борсата, а да го развиват като обществено.

След договорката

Dietsmann има общо 18.7 млн. лева акции в " Енергоремонт холдинг ", които съставляват 97.5% от капитала. Директно компанията държи по-голямата част от акциите, които закупи от предходните притежатели - " Нови енергийни индустриални технологии " и " Геоприбор " на основния изпълнителен шеф Теодор Осиковски и " Българска енергетика ", а останалите държи непряко, откакто закупи четвъртия акционер - " Миления 77 ". Никоя от четирите компании нямаше надзорен пакет в сдружението.

Предложената цена за закупуване на акциите на миноритарните собственци от 4.15 лева е най-високата цена за една акция на " Енергоремонт холдинг ", която Dietsmann е платила в последните шест месеца, т.е. по време на договорката, излиза наяве от известието. При подписването на контракта в края на юли цената не беше оповестена, само че се разбра, че е близка до пазарната. От офертата в този момент може да се заключи, че холандската компания евентуално е платила към 77.7 млн. лева за мажоритарния пакет. Тази цена е малко над пазарната капитализация на сдружението в деня преди договорката да бъде оповестена (76.9 млн. лева.).

Планове

Плановете на новият притежател са да резервира обществения статут на компанията. При подписването на договорката представителят на Dietsmann и нов ръководител на управителния съвет на " Енергоремонт " Росен Христов разяснява, че даже всички дребни акционери да решат да продават, компанията ще предложи назад на борсата дребни дялове и даже може да усили свободно търгуваните акции. " В бъдеще ще се възползваме от опциите на борсата за набиране на спомагателен капитал и финансиране, което ще подкрепи растежа на компанията, който предвиждаме съгласно нашия бизнес проект ", сподели той за " Капитал ".

От известието до борсата за търговото предложение от Dietsmann показват, че задачата им е да развиват главните действия на " Енергоремонт " - ремонт, поддръжка и рационализация на електропроизводствени мощности, както и да разширят пазарите на групата в други балкански страни.

Акциите на " Енергоремонт " в понеделник се търгуваха на цена от 4.25 лева броя, като поевтиняха с 10.5%. За последната година цената на книжата се е повишила 2.3 пъти, като повода беше оповестената договорка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР