Представители на застрахователни организации, пряко ангажирани със системата Зелена карта,

...
Представители на застрахователни организации, пряко ангажирани със системата Зелена карта,
Коментари Харесай

Застрахователи се обявиха срещу промени в Кодекса за застраховането

Представители на застрахователни организации, директно ангажирани със системата " Зелена карта ", предизвестиха за съществени отрицателни резултати за бизнеса и застрахованите, в случай че бъдат признати промени в Кодекса за застраховането.

По думите на юрист Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи измененията ще задължават застрахователите автоматизирано да заплащат недоказани вреди при произшествия в чужбина.

Утре от 10.00 часа в зала " Запад " на Народното събрание поправките ще се гледат в икономическата комисия.

" Не виждаме никаква причина за сходна нормативна смяна. В нормативите на самия законопроект е посочено, че законодателството ни е безусловно в унисон с всички европейски законодателства и имаме всички механизми и сега да се оправим, в случай че има някакви проблеми в бюро " Зелена карта ". Затова е изцяло обяснима тази нормативна смяна, която се предлага. Тя единствено ще повреди интереса на българските жители и конкурентноспособността на българските застрахователи и ще ги сложи в безусловно неравностойно състояние на единия европейски пазар ", съобщи Нина Колчакова, Асоциация на българските застрахователи.

Коментар по тематиката направи и служебният финансов министър Росица Велкова. По думите й, поправката в застрахователния кодекс е наложителна, изключително що се отнася до Италия, където има сериозен проблем с разплащанията.

" Това е въпрос, който съществува от няколко години пред нашето бюро " Зелена карта ". Въпросът дотам е ескалирал, че ни е подложен като тематика от ЕРМ 2, защото българското национално бюро не изплаща полици за събития които са се случили в Италия. Световното бюро има ясно написани правила, то работи като като неправителствени организации и там разпоредбите които са написани е, че първо се заплаща, след това се събират документите и в случай че има някакви нередности в документите, тогава се минава към правосъдна фаза. Към момента имаме към 10 млн. лв. неизплатени отговорности към италианско бюро ", изясни министър Велкова.

По думите ѝ България е поела ангажимент към Европейската комисия да поправя протичащото се, с цел да може да бъде призната в еврозоната. Министърката обаче изрази страдание, че с поправките в застрахователния кодекс няма да се решат насъбраните в предишното проблеми.

" Очакваме от много време да бъде задействана гаранцията от международното бюро, само че това по този начин и не е направено. Към момента Комисията за финансов контрол няма пълномощия да управлява и следи активността на нашето национално бюро - написани са текстовете, които са в техния правилник, тъй че те към този момент ще станат надзорен орган. Съгласувано е с европейската комисия, многократни срещи са направели със застрахователите ", изясни още Велкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР