Представители на ръководствата на организациите - членове на Асоциацията на

...
Представители на ръководствата на организациите - членове на Асоциацията на
Коментари Харесай

Среща на АОБР с министър–председателя

Представители на управленията на организациите - членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, организираха среща с министър-председателя акад. Николай Денков и заместител министър-председателя Мария Габриел.

По време на срещата бяха разисквани целите на АОБР, като беше подчертано върху предприемането на всички нужни ограничения за съблюдаване на уговорката за присъединение на България към Еврозоната, приемане на страната в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата и ръководител на АОБР за 2023 година, подчертава върху нуждата от опазване на съществуващия данъчен модел в България. Той дефинира като значимо предприемането на действителни дейности по създаване на електронното ръководство във всички области, като подобаваща мярка в битката против корупцията. Председателят на БТПП акцентира на нуждата от облекчение на процедурите за импорт на служащи в страната и предприемането на ограничения за поощряване на устойчивата им претовареност в България. Симеонов уточни, че ограниченията за отбрана на околната среда не би трябвало да попречват капиталовия развой.

Васил Велев, ръководител на АИКБ, показа че общественото подкрепяне не би трябвало да се прави посредством данъчната система в страната. Основна функционалност на данъчната система е събиране на доходи, означи още той. Разпределянето на приходите под формата на обществени помощи би трябвало да се прави посредством подоходен и веществен тест на нуждаещите се, а не като поддръжка за всички. „ Липсата на целева поддръжка за жителите досега коства 5 милиарда лв. на бюджета ", подчертава Велев. Председателят на АИКБ акцентира още на нуждата от опазване на съществуващия механизъм за обезщетения за високите цени на електрическата енергия.

Добри Митрев, ръководител на БСК, подчертава върху икономическата непоклатимост в страната, която е причина за политическа непоклатимост. Той уточни, че една усъвършенствана икономическа среда ще бъде главен фактор за разцвет на България. Председателят на БСК акцентира и на някои от проблемите: съществуването на близо 900 регулаторни режима, методът, по който се образува таксата за битови боклуци и нуждата от използване на правилото „ замърсителят заплаща ". Митрев сложи необикновен акцент и върху оценката на въздействието на бъдещото законодателство - по отношение на действието на нормативните правила върху конкурентоспособността на предприятията, кръговата стопанска система и регулаторната тежест.

Боряна Манолова, заместник-председател на КРИБ, уточни нуждата от преразглеждане на механизма за индексация на цените при публичните поръчки в бранш строителство. Тя даде за образец общините, които нямат отпуснати средства от бюджета за покриване на нарасналите цени в строителството.

Акад. Денков показа, че се чака представянето на управническа стратегия на Правителството до три седмици. Премиерът сложи акцент върху икономическия и енергиен преход. Той акцентира и на нуждата от промени в областта на междинното и висше обучение, които да доведат до възстановяване на качеството на продуктите от просветителната система в страната. Акад. Денков изрази поддръжка към предложенията на АОБР за таргетиране в общественото подкрепяне и опазване на данъчната система. Като приоритет на държавното управление той означи приемането на България в Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Шенгенското пространство.

Мария Габриел показа, че ще се концентрира върху визовата политика на страната, преразглеждане и редуциране на периодите за издаване на визи, стартъп виза и други Габриел означи още, че ще работи за поощряване на взаимоотношението сред бизнеса и Европейския алианс на университетите. По линия на Министерство на външните работи, Мария Габриел уточни че главен фокус ще бъде подложен на икономизиране на дипломацията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР