Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка

...
Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка
Коментари Харесай

В Донецк провъзгласиха създаването на Малорусия

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински райони, оповестиха, че се основава страна с името Малорусия.

" Конституционен акт " за образуването на новата страна бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, съобщи ТАСС.

Малорусия (на съветски Малорусия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, основно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на някогашната Руска империя.

" Ние, представители на някогашни райони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова страна, която съставлява приемник на Украйна (...) Новата страна ще се назовава Малорусия, защото самото наименование Украйна се е дискредитирало ", се споделя в " конституционния акт ".

По-рано водачът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща основаването на страна, наречена Малорусия. По думите му образуването на нова федерална страна цели " да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви ".

Събралите се утвърдиха единомислещо и двата документа, показва ТАСС, без да посочи състава на присъствалите.

Според съветската организация наред с представители на ДНР и ЛНР основаването на нова страна е било подкрепено от представители на още 17 украински района, както и на Киев.

" Конституционният акт " планува столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, осведоми Донецката осведомителна организация, представена от ТАСС. За знаме на новата страна е определен флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, включили земите си към съветското царство през 17-и век.

След " необятна социална полемика " Конституционно заседание ще приготви план за главен закон на Малорусия, който ще бъде подложен за гласоподаване " на обществен референдум ", се споделя още в " конституционния акт ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР