Представители на повече от 20 организации в селското стопанство протестират

...
Представители на повече от 20 организации в селското стопанство протестират
Коментари Харесай

Протест пред Министерството на земеделието: Запалиха слама, изгасиха я с мляко

П редставители на повече от 20 организации в селското стопанство стачкуват пред Министерството на земеделието. Те упорстват за оставката на отрасловия министър Кирил Вътев.

На този декор, зърнопроизводителите, които в неделя бяха на среща с премиера Николай Денков, вземат решение дали да продължат митингите си, или да се съгласят с изискванията на държавното управление за дотации в бранша.

Още преди оповестения начален час пред отрасловото ведомство започнаха да се събират хора от другите аграрни и животновъдни браншови организации. По време на демонстрацията беше запалена плява, изгасена алегорично с мляко от млекопроизводителите, съобщи.

Въпреки главното искане на огромна част от протестиращите за оставката на министъра на земеделието поради несъблюдение на техните претенции от предходната година, някои от браншовите организации към момента се надяват на разговор.

Напрежение имаше и поради вчерашната среща в Министерския съвет сред премиера, отрасловия министър и зърнопроизводители. Протестиращите изясняват, че не желаят повече разделяне сред другите браншове.

„ Подигравката от страна на министър Вътев се задълбочи. Преди Нова година с всички сътрудници и представители на земеделския бранш декларирахме нашите претенции. Категорично оттук нататък ние няма да се прибираме назад. Протестите ще продължат до оставката на министър Вътев. Той сподели, че не може да се оправи с тази обстановка и се обръщаме към държавното управление - да го отдръпват по най-бързия метод, тъй като този човек завършва целия аграрни бранш ”, съобщи ръководителят на Обединени български животновъди Бойко Синапов.

„ Ние не търсим оставката на министъра на земеделието, а осъществяване на незабавна среща с него за градивен разговор с Кирил Вътев и с излагане на нашите претенции, защото и към момента сме в протестна подготвеност. Той неотложно би трябвало да реформира своя екип от специалисти, които нямат никакво икономическо знание и никакво знание в региона на пчеларството ”, сподели Димитър Ганчев от бранш „ Пчеларство ”.

По-късно се чака да стане ясно и решението на зърнопроизводителите - ще продължат ли и те с митингите си, или ще одобряват предлагането на държавното управление.

Снощи, на среща в Министерския съвет, министър председателят Николай Денков им предложи скица за обезщетения.

Зърнопроизводителите и представителите на Българската земеделска камара и към този час нямат дефинитивно решение дали одобряват предлагането на държавното управление, или митингът, който е плануван за на следващия ден, в последна сметка ще бъде извършен. По техни думи предлагането на държавното управление се разисква от техните локални структури и през днешния ден следобяд се чака те да излязат с окончателното решение.

Те желаеха 550 млн. лв. в допълнение държавна дотация, която да подкрепи бранша. Кабинетът е подготвен да отпусне единствено половината от тази сума.

Зърнопроизводителите упорстват за законодателни промени, които включват приоритет на локалните производители при заемането на земя от Държавния аграрен фонд, а също по този начин и по-ниска цена на рентата - нещо, което като механизъм значи, че страната би трябвало непосредствено да се намеси в пазарната стопанска система.

„ Ставката за подкрепяне, която се предлага, е 10 лева за първите 3000 дка до 30 март и 10 лева до 30 септември. Другото, което коментирахме на срещата, бяха законодателните начинания, които знаете, че за всеки земеделец, са по-важни от финансовите. Те водят до дълготрайни решения. Стигнахме до съгласие за смяна на законите, министър председателят пое задължения. Снощи информирахме своите структури и през днешния ден тези хора се събират. Към момента митингът за на следващия ден не е анулиран и няма решение дали ще се състои ”, съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР