Бюрото по метеорология на Австралия издаде заповед за наблюдение на

...
Бюрото по метеорология на Австралия издаде заповед за наблюдение на
Коментари Харесай

Австралийското бюро по метеорология издаде предупреждение наблюдение на Ла Ниня

Бюрото по метеорология на Австралия издаде заповед за " наблюдаване на Ла Ниня ", откакто в тропическия Тихи океан бяха видяни признаци на смяна.

(Във видеото може да научите повече за: Синоптици бият паника поради явлението Ел Ниньо)

" Понастоящем изискванията в Тихия океан се считат за неутрални, само че метеорологичната организация твърди, че има доказателства, че Ла Ниня може да се образува в Тихия океан по-късно през 2024 година " , заяви Бюрото по метеорология в известие от 14 май. 

Бюрото мина към наблюдаване на Ла Ниня, откакто видя по какъв начин температурата на морската повърхнина в централната част на Тихия океан непрекъснато се охлажда от декември 2023 година насам. Според тях, когато тези критерии са били изпълнени в предишното, събитието Ла Ниня се е развивало в към 50 % от случаите. 

Цикълът на Ел Ниньо-Южната вибрация е модел на климатични съмнения в Тихия океан, при който се редуват Ел Ниньо - по-топлата фаза, и Ла Ниня - по-хладната фаза. 
 Ла Ниня
Въпреки че се намира в централната и източната част на тропическия Тихи океан, смяната в температурите има верижен резултат в целия свят, като оказва въздействие върху всичко - от ветровете, температурите и преваляванията до интензивността на ураганните сезони и даже разпределението на рибата в моретата.

Ефектите върху времето варират според от района, само че етапите на Ел Ниньо нормално водят до по-високи междинни температури в международен мащаб, което усилва вероятността от рекордно топли години. Въпреки това, даже и при съществуването на охлаждащата фаза Ла Ниня, няколко от миналите години в най-новата история са счупили върховете за топлота, дължащи се на изменението на климата.

A " La Niña Watch " Warning Has Been Issued By Australia's Bureau Of Meteorology
— IFLScience (@IFLScience)
Изминалата година - от 2023 до 2024 година - е белязана от изключително мощна фаза Ел Ниньо. По-топлите води карат тихоокеанското струйно течение да се придвижи на юг и да се разшири, което води до по-сухо и топло време в северните елементи на Съединени американски щати и Канада, само че до по-влажно време в южните щати. В Австралия Ел Ниньо нормално способства за по-високи температури, както и за понижаване на преваляванията в източната и северната част на страната.

Преди това планетата беше обхваната от рядката тройна Ла Ниня, която продължи от 2020-2023 година По време на етапа Ла Ниня следим противоположното на Ел Ниньо. Студените води в Тихия океан изтласкват струйното течение на север, което води до по-сухо време в южната част на Съединени американски щати, само че видимо по-влажно и студено време в северозападната част на Тихия океан и Канада.

Австралия е изключително внимателна във връзка с завръщането на Ла Ниня, защото тя е обвързвана със обилни наводнения в Източна Австралия през 2021 и 2022 г. 

Австралийското бюро по метеорология не е единственият синоптик, който предвижда вероятното завръщане на Ла Ниня по-късно тази година. Центърът за климатични прогнози към Националната метеорологична работа на Съединени американски щати съобщи в прогнозата си за май, че има 49% възможност Ла Ниня да се развие през интервала юни-август, като през юли-септември вероятността ще нарасне до 69% . Японската метеорологична организация също съобщи, че има 60 % възможност изискванията на Ла Ниня да се развият до бореалната есен (септември-ноември).

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР