Представители на партиите в управляващото мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартираха

...
Представители на партиите в управляващото мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартираха
Коментари Харесай

Ротация или избори: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започнаха преговори за кабинет

Представители на партиите в ръководещото болшинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартираха договаряния за идната ротация в кабинета.

Дотук се стигна откакто на 6 март Народното събрание гласоподава оставката на кабинета " Денков ".

В договарянията, които се организират при закрити порти, вземат участие министър председателят в оставка Николай Денков, съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев и Атанас Атанасов, и Христо Иванов от " Демократична България ". В преговорния екип на ГЕРБ-СДС вземат участие вицепремиерът в оставка Мария Габриел, както и депутатите Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

" Казахме всичко, което сме имали да кажем ", съобщи преди договарянията Николай Денков пред публицистите.

" Ще реализираме единодушие ", беше безапелационен Атанас Атанасов.



Припомняме, че политическите настройки в последните дни за това кой ще бъде главният приоритет на масата на договарянията, бяха разнопосочни.

Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беше безапелационен, че преди всичко в договарянията би трябвало да бъде съставът на кабинета. Той изясни,че за първи път е схванал, че " министрите и ръководството на страната са второстепенни и ние сме страна на регулаторите ". И предложи оферта на ПП-ДБ ГЕРБ да вземат всички министри, без външно министерство, а ПП-ДБ да предложат регулаторите, в които “да влизат единствено с техни хора ". Борисов акцентира, че Мария Габриел сама ще взима решения за министрите в кабинета, само че даде и своето мнение по отношение на някои министерски кресла.

" Ако не престават да вършат поголовни смени, даже когато са в оставка, да подписват контракти за близо половин милиард лв., да сменят управлението на АПИ, когато са в оставка, да си поставят свои заместници, аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър. Ако Мария Габриел може да работи с него, да работи ", сподели Борисов в петък.

От своя страна Кирил Петков и Атанас Атанасов приканиха водача на ГЕРБ за по-спокоен звук и показаха подготвеност да чуят предложенията на ГЕРБ за министри, регулатори и политики, само че без прилагателни от страна на Борисов.

По време на Третата национална конференция на " Да, България " Петков пък съобщи, че на този стадий ръководство без ГЕРБ е просто една нереалистична фантазия. Той разяснява, че би трябвало да се вземат поради останалите електорални общности в страната, които няма да изчезнат, само че могат да бъдат уверени в изгодите от измененията. Съпредседателят на " Продължаваме промяната " още веднъж акцентира, че двете съществени задания при договарянията за кабинета са промените в службите и регулаторите.

" В навечерието на тези договаряния отиваме към другите две управляващи, които са относително непрекъснати във времето и не са свързани с народна власт. Едната е службите - 30 години едни хора са минали през всичките тези промени и са на позиция. Те са там и не считат да си тръгнат. Другата част е регулаторите. Ние имаме задачата тези перманентни властови системи за пръв път да почнем да ги демократизираме. И не ние да ги превземем, а да ги създадем институции ", разяснява Кирил Петков часове преид началото на договарянията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР