Представители на оранжерийния бранш призоваха на среща с държавния глава

...
Представители на оранжерийния бранш призоваха на среща с държавния глава
Коментари Харесай

Радев: Ако не се вземат мерки за сектор Земеделие, има възможност окончателно да загубим отрасъла | Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България

Представители на оранжерийния отрасъл приканиха на среща с президента за незабавни ограничения в поддръжка на производителите, които са изправени пред банкрут, оповестяват от пресслужната на президента за Moreto.net

Рискът от продоволствена рецесия основава опасност за националната сигурност на България. Ако не бъдат взети навременни ограничения за подкрепяне на бранш „ Земеделие “, има опция дефинитивно да загубим този бранш. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден посети Оранжериен комплекс – Сливенски минерални бани край Сливен. В рамките на визитата си президентът беседва с управлението на комплекса и с представители на компании от оранжерийния отрасъл. Те приканиха за незабавни ограничения в поддръжка на производителите, които са изправени пред банкрут, както и да бъдат основани работни групи сред виновните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното произвеждане в България.

По думите на президента неналичието на навременни ограничения в бранш " Земеделие " освен може да докара до спомагателни обществени проблеми и ще се отрази на здравето на българите, само че и до срив в производството, който може да бъде обезщетен само с все по-скъп импорт и компромисно качество на продуктите.

„ Допускането на този срив през днешния ден, ще докара до това, че следващата година тези производители няма да ги има и няма кой да създаде реколтата идната година “, акцентира Румен Радев и уточни, че законодателството в региона на земеделието е в насипно положение, а рецесията изостря още повече трупаните с години проблеми.
Президентът напомни, че в исторически проект България е изхранвала освен своето население, само че и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му през днешния ден се следи противоположния развой. Българската продукция в магазините ни понижава фрапантно за сметка на вносната.

Президентът уточни още, че би трябвало да бъдат подтиквани потвърдено работещите практики за по-добро коопериране, за диференцирани ограничения съобразени със спецификите на производството, с цел да се преодолее неподходящата позиция, в която селското ни стопанство бе сложено с присъединението ни към Европейски Съюз. Той акцентира още един път, че би трябвало да се работи бързо, тъй като в случай че се допусне затриването на бранша, резултатите ще са печални. Румен Радев прикани да бъдат прегледани механизмите и ограниченията, с които страните към нас при по-неблагоприятни естествени условия подкрепят производителите по този начин, че те съумяват да внасят и у нас. Според президента страната ни има ресурса – плодородната земя, хората и експертиза, с цел да се оправи. По думите му би трябвало да намерим метод да използваме капацитета си и да го превърнем в положителни резултати в близко бъдеще.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР