Представители на националистите от ВМРО-ДПМНЕ шумно и под различни форми

...
Представители на националистите от ВМРО-ДПМНЕ шумно и под различни форми
Коментари Харесай

Нова вълна от напрежение в Скопие. Националист запали “френското предложение” в парламента

Представители на националистите от ВМРО-ДПМНЕ шумно и под разнообразни форми показаха съпротивата си против документа - някои го скъсаха демонстративно, други - го изгориха пред очите на всички. В този основен миг ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Северна Македония. В специфична тирада пред депутатите тя разгласи, че Евросъюзът чака страната, стига да одобри предлагането.

Фон дер Лайен съобщи, че двустранни въпроси, като интерпретацията на историята, не са условия в процеса на договаряния. Речта ѝ беше прекъсвана от възгласи: " Предатели " и " Фашисти ", отправени от опозицията.

Горещите диспути в скопския парламент се организираха на фона на следващ ден на митинги против “френското предложение”. В Куманово стачкуващи се оповестиха за участие в Европейски Съюз, само че не за сметка на идентичността и езика им.

През последните седмици опозицията и протестиращите настояват, че френското предложение на процедура води до непризнаване точно на езика им и че историята ще е част от преговорната рамка.

Българската позиция остава ясна: Народно събрание преди седмици препотвърди казаното ясно още през 2019-а: нищо в процеса на присъединение на РСМ не може да се смята за признание от страна на България на съществуването на тъй наречените македонски език.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР