Представители на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили посетиха завода

...
Представители на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили посетиха завода
Коментари Харесай

САЩ ще ни достави първите изтребители F-16 през март 2025 г.

Представители на Министерството на защитата и Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, Съединени американски щати, където се сглобяват поръчаните от България изтребители F-16 Block 70. Целта е била да се срещнат на място с хода на осъществяване на дейностите по контракта, обясниха от МО.

Към момента в разнообразни стадии на произвеждане се намират 6 от самолетите, предопределени за Република България. Производството на изтребителите се прави според графика, като първите два самолета - един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планувано да бъдат приключени в края на месец юли 2024 година Тези два самолета ще бъдат употребени за образование на инженерно-техническия състав на Военновъздушни сили в Съединени американски щати.

Доставката на първите изтребители в България се чака в края на месец март 2025 година По време на визитата делегацията следи и полет на F-16C Block 70, предопределен за Словакия, допълват от военното министерство.

През 2019 година България закупи 8 изтребители F-16. Третият кабинет " Борисов " заплати тогава 1,3 милиарда $ по контракт сред Съединени американски щати и България за производството и придобиването. Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника.

По време на пандемията от COVID-19 стана ясно, че процесът по придобиването ще се забави. През есента на 2022 година служебното държавно управление реши България да купи още 8 изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Така Военновъздушни сили ще разполагат с цялостна ескадрила от общо 16 нови бойни самолета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР