Представители на финансовите министерства на Франция и Германия настояват за

...
Представители на финансовите министерства на Франция и Германия настояват за
Коментари Харесай

Берлин и Париж настояват за облекчаване на капиталовите изисквания за банките

Представители на финансовите министерства на Франция и Германия упорстват за облекчение на финансовите условия и разпоредбите за разпределяне на бонуси за банките в Европейски Съюз. Това заяви Ройтерс, като се базира на документ на двете ведомства, който е бил разпратен до други страни-членки на Европейски Съюз, с цел да се търси поддръжката им.

Както е известно пред банките в Европа бяха сложени по-високи регулаторни условия след световната финансова рецесия от 2008 година чиято цел бе да не се повтори вълната от банкови банкрути. Сега обаче финансистите упорстват за тяхното облекчение, с цел да може финансовите институции гладко да кредитират бизнеса и да работят дружно по икономическото възобновяване от пандемията от ковид.

Според новите правила банките би трябвало да ползват закрепен коефициент на риск от 100% от капитала по заеми на  компании, които нямат рейтинг от лицензирана рейтингова организация. Специфичното за Европа е обаче, че 75% от фирмите на Стария континент нямат практиката да вършат подобен рейтинг. Това може доста да ограничи кредитирането и икономическата интензивност, написа Ройтерс. Затова в германско-френския отчет се упорства тежестта на риска да бъде понижено на 65% от капитала по заемите за такива сдружения.  

„ Тези условия не би трябвало да важат за дребни и несистемни банки “, се споделя още в документа.

Освен това съгласно разпоредбите на Европейски Съюз
бонусите се изплащат единствено отчасти в кеш, а останалата част – в акции и то разсрочено във времето, нещо за което се желае смяна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР