Представители на европейски институции пристигнаха у нас, за да проучват

...
Представители на европейски институции пристигнаха у нас, за да проучват
Коментари Харесай

Данъкоплатците връщат 98% от парите за „къщи за тъщи”

Представители на европейски институции дойдоха у нас, с цел да изследват корупция и злоупотреби с евросредства в България. Сред акцентите в инспекцията са къщите за посетители. Общо 738 от тях са финансирани с над 100 милиона евро, само че голяма част от средствата ще би трябвало да бъде върна от джоба на данъкоплатците, защото цялата стратегия е компроментирана.

 

" Това е емблема на злоупотребите с европейски средства ", съобщи пред БНР Атанас Чобанов от проверяващия план Bird. " Когато се дават даром европейски пари за развиване на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме голяма вила с басейн, всеки схваща, че това си е чиста кражба ”, уточни той.

 

" От 738 къщи у нас - планове на обща стойност над 200 милиона лв., 247 се ревизират. За някои от къщите за посетители интервалът за инспекция е изминал ”, регистрира журналистът. Напомняме, че над 90% от тях оказаха противозаконни.

 

" Сумата за тези 247 е 107 млн. лева, дадени от Фонд Земеделие (ДФЗ). Всичките тези къщи се оказват с нередности и парите би трябвало да бъдат върнати ", посочи той, като означи, че става дума да вземем за пример за несбъднат бизнес проект, несъздадени работни места или въобще неработили като къщи за посетители обекти.

 

Оказва се обаче, че ДФЗ от тези 107 млнн. лева си търси единствено 43 млн. лева, само че досега е съумял да събере едвам 3,6  млн. лева или  нищожните 1,8%. Останалата разлика от  103 млн. лева. или 98,2% ще би трябвало да бъде върната от българските данъкоплатци, защото цялата стратегия се глоби и минава за сметка на националния бюджет без европейско финансиране.

 

" Което е смешно на фона на целия звук, който се подвигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал фондът, са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с възприятие за безочливост и безотговорност от този скандал. До момента няма нито един наказан, който да връща пари ", уточни Чобанов. " Повечето къщи за посетители са разплатени преди 2017 година, а Европрокуратурата проверява случаи след 2017 година ”, разясни още  той.

 

" От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има импортиран обвинителен акт ”, счита Чобанов. По думите му обаче " смачкани " се оказват всички политически обвързани случаи.

 

Припомняме, че един от главните виновници за схемите уволненият зам.-шеф на ДФЗ и някогашен отраслов зам.-министър Васил Грудев не понесе никаква юридическа отговорност, с изключение на измъчената оставка поискана от служебния кабинет през 2021г.

 

" Кметове, някогашни шефове на служби, партийни водачи и така нататък – за тях нищо не се прави ", акцентира журналистът.
Напомняме, че  хора от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са най-вече измежду облажилите се с европари за къщи за посетители, няма да връщат дотациите, сочи лист със санцкионирани планове предствен от Биволъ през 2019г. Така роднините на водача на Сараите Мустафа Карадайъ, които на процедура получиха цяло населено място имат 5 плана в родното му с. Борино и  нито един не е глобен.

Екслидерът на РЗС Яне Яннев пък има къща в с. Любовище. Александър Манолев от листата Магнистски, зам.-министър в Борисов 2 и 3, също облажи от дотацията чрез  компанията Агротрейд – Ана Димитрова, на която се води скандалната му къща за посетители.

 

Сред  обектите, останали без инспекция е и пословичната " къща на тъщата ” на ексшефа в ДФЗ Янаки Червеняков. Става дума за персоналната му вила в с. Лиляново на терен, който той продал на компания на тъща си, а тя вдигнала строеж с европари. Къщата в никакъв случай не е функционирала като хотел, както над 90% от всички по програмата, само че никой от фамилията няма да върне нито лев в хазната.

 

Сред обектите подминали проверка още са: 2 плана на родственици на някогашния народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев; на депутата Йордан Апостолов от НФСБ; на дъщерята на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов от ГЕРБ; на някогашния общинския консултант от ГЕРБ Джамал Асанов, някогашен кмет на Борино; на кмета на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ; на първи братовчед на брачната половинка на регионалния шеф на Смолян и някогашен народен представител Недялко Славов от ГЕРБ; на първия братовчед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ;

 

на водача на ГЕРБ в с.Сърница Мустафа Аликанов; на брачната половинка на хотелиера Димитър Катранджиев, непосредствен другар на Костадин Коев, кмета на Велинград от ГЕРБ; на брачната половинка на кмета на Юндола Мехмед Мустафа Местан от ДПС; на дъщерята на общинския консултант от Движение за права и свободи в Харманли Сезгин Мустафа.

 

" Няма черен лист на лицата или компаниите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за последващи дотации ”, посочи още Чобанов.

Егор Глазунов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР