Представители на екоорганизацията Коалиция За да остане природа в България,

...
Представители на екоорганизацията Коалиция За да остане природа в България,
Коментари Харесай

Еколози на протест против отпушването на строителството на АМ Струма

Представители на екоорганизацията Коалиция " За да остане природа в България ", към 30 души, излязоха във вторник заран на митинг пред Министерството на околната среда и водите. Причината - решението, взето от преди два дни от Националния съвет по биологично многообразие към Министерство на околната среда и водите, с което се дефинират общи, предпочитани, характерни и подробни природозащитни цели за предпазена зона " Кресна - Илинденци " и предпазена зона " Кресна ".

Именно поради неналичието на такива, макар утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда, който е годен до май 2023 година, някогашният постоянен екоминистър Борислав Сандов от квотата на " Зелено придвижване ", част от " Демократична България ", на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, като в края на мандата си сезира и Европейската комисия за неналичието на въпросните природозащитни цели. Със настоящето решение на звеното към Министерство на околната среда и водите се отпушва процесът по довеждане докрай на аутобана, като страната ни няма да се постанова да връща към този момент дадените ни от Европейски Съюз средства, разяснява пък в понеделник

Според сегашния план едното платно на " Струма " следва да минава по в този момент съществуващия път през дефилето, а другото - в изток над него.
 Довършването на Автомагистрала
Довършването на Автомагистрала " Струма " - пред действителен риск да се отсрочи за след 2030 година

Ако страната не приключи строителството през Кресненското дефиле до октомври

Решението на Националния съвет по биоразнообразие е взето без никаква експертиза и без да се регистрира мнението на научната общественост за сметка на предложение на частна консултантска компания, като обслужва само ползите на избран кръг от строителни компании, разяснява пред News.bg ръководителят на Коалиция " За да остане природа в България " и някогашен консултант на екоминистъра и вицепремиер в кабинета " Петков " Борислав Сандов Андрей Ковачев.

За какво упорстват еколозите - съществуващият път да остане единствено и само местен за локалните поданици и туристите, а автомагистралата да бъде издигната напълно отвън дефилето.
 Проектът за Автомагистрала Струма през Кресна би трябвало да стартира изначало, счита Сандов
Проектът за Автомагистрала Струма през Кресна би трябвало да стартира изначало, счита Сандов

Ако нещо се направи, би било на парче и ще заплаши с нова наказателна процедура

" Този вид (едното платно да минава през дефилето) ще убива хора, ще убива природата, ще пречи на локалните хора. Вариантът за който настояваме, коства 600 милиона, а сегашният - 450 милиона. 250 милиона ли коства човешкият живот? ", попита реторично Ковачев.

Сред претекстовете на еколозите, с цел да излязат на митинг, са и кадрови промени на назначени от предходната власт длъжностни лица - преди дни бяха освободени шефовете на и Национален парк още през август - шефът на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " - Пловдив, а в следствие и шефовете на РИОСВ-Бургас и този на Национален парк " Централен Балкан ".

" Пълна чистка и заместване на потвърдени в годините експерти " - по този начин окачестви Андрей Ковачев дейностите на служебния кабинет.
 Сандов: Служебното държавно управление забави завършването на Автомагистрала
Сандов: Служебното държавно управление забави завършването на Автомагистрала " Струма " с 3 години

Решението от къде да мине автомагистралата, не би трябвало да е политическо, а експертно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР