Представители на десетки големи американски компании посетиха неотдавна Виетнам. Няколко

...
Представители на десетки големи американски компании посетиха неотдавна Виетнам. Няколко
Коментари Харесай

Мултинационалните компании гледат към Индия и Виетнам, търсят алтернатива на Китай

Представители на десетки огромни американски компании посетиха наскоро Виетнам.

Няколко дни по-рано Мексико разстла аления килим пред задгранични бизнесмени от Китай, а малко преди този момент " Фокскон " (Foxconn), тайванският подизпълнител на " Епъл " (Apple), се споразумя да влага в индийския щат Телангана за основаването на 100 000 работни места.

Тези три образеца имат нещо общо между тях - трескавото търсене на нови местоположения за изнасяне на производството отвън рамките на Китай.

През последните 25 години Китай бе " фабриката на света " или страната, в която бяха създадени стоките, от които останалата част на света имаше потребност, написа " Франс ентер ".

Онлайн платформата " Алибаба " (Alibaba) на милиардера Джак Ма се основава на един елементарен принцип: в случай че си бизнесмен и искаш да произвеждаш чорапи или компютри евтино, то намираш решение в джунглата на китайските заводи в южната част на страната. Този механизъм все работи, само че вложителите към този момент се отдръпват крачка обратно.

Битката на разноските

Китай към момента е " международна фабрика " в доста области, като през 2021 година е осъществявал 31 на 100 от международното промишлено произвеждане. И числата са колосални.

Данните от предходната година обаче свидетелстват за една по-различна наклонност: задграничните вложения в Китай са се намалили с 40 на 100 през 2022 година. Разбира се, не трябва да се не помни, че става дума за година, която към момента бе белязана от КОВИД-19, само че това не трансформира обстоятелството, че Китай с огромна възможност няма да види още веднъж притока на вложения от последните две десетилетия.

Има доста аргументи зад сходно развиване, като се стартира от повишените индустриални разноски в Китай. Неотдавнашно изследване изважда на напред във времето еволюцията на разноските за труд в Азия: почасовото възнаграждение в Китай е повишено внезапно и е тройно или четворно по-високо, в сравнение с във Виетнам, Малайзия или Индия. Както е известно, мултинационалните компании избират този, който предлага най-хубавата оферта, а, в напъните си за развиване, Китай губи борбата за разноските.

Нови хоризонти за Индия и Виетнам

Втората причина за този феномен на евакуиране на производството има геополитически темперамент. " Студената война " сред Съединени американски щати и Китай оказа осезателен резултат върху фирмите, както и стягането на китайската вътрешна политика най-много с несъразмерните ограничавания за реализиране на задачата за нулев КОВИД или осъзнаването на политическия риск от съветската инвазия в Украйна.

Тази наклонност основава отлични условия за Индия, Виетнам и всички страни, които могат да бъдат опция на Китай и са във фаза на бърз напредък. В случая на Виетнам режимът не е нито по-малко комунистически, нито по-зачитащ свободите от този в Пекин, само че най-малко поддържа отдалеченост от Китай и култивира положителни връзки с Вашингтон, съгласно френското издание.

Както към този момент се случи по време на Студената война сред Запада и Съюз на съветските социалистически републики, Ханой е доста по-толерантен към съдружниците, в сравнение с към съперниците. Виетнамският комунизъм или притеснителният индуистки шовинизъм на индийския министър председател Нарендра Моди не пречат да се прави бизнес с благословията на Съединени американски щати. Това е колкото цинично, толкоз и класическо държание. При всички случаи ставаме очевидци на развиване в процеса на глобализация, което при сегашните темпове ще бъде напълно друго след няколко години.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР