Представители на бизнеса в Пазарджик се срещнаха с управата на

...
Представители на бизнеса в Пазарджик се срещнаха с управата на
Коментари Харесай

Бизнесът в Пазарджик поиска решения за дългогодишни проблеми

Представители на бизнеса в Пазарджик се срещнаха с управата на Общината, с цел да изискат ограничения за разрешаването на дългогодишни проблеми в града. Форумът беше иницииран от Сдружението на частните бизнесмени и работодатели. В него участваха кметът Петър Куленски, заместникът му Любомир Гечев и шефката на дирекция „ Образование “ Весела Тодорова.

Председателят на Сдружението Иван Неделчев изреди лист с съответни въпроси на кмета Петър Куленски. Акцент беше подложен по предпочитани за бизнеса тематики като публичния превоз, който да е съгласуван с работното време на бизнеса, построяването на съответна мрежа от велоалеи, както в града, по този начин и сред града и околните села. Друг доста значим проблем, обвързван с организацията на придвижване в Пазарджик, е работата на „ Синя зона “. Отново с транспортната досегаемост е обвързвано настояването на бизнеса да се работи за дотъкмяване на околовръстния пръстен на града и обезпечаване на местни платна, обслужващи компаниите по основните артерии към града.

Кметът Куленски съобщи пред бизнесмените, че незавършени отчуждителни процедури са явилата се спънка да се започва построяването на Западния околовръстен път, по разрешаването на която новото ръководство на града към този момент работи. Ремонтът на моста на Марица също следва, като това ще стане най-вероятно под формата на наложителен спешен ремонт. Обраслото с дървесина и шубраци корито на Марица също беше посочено като нуждаещ се от незабавни ограничения проблем. Позицията на бизнеса е, че при един добре направен план и доказване съществуването на непотребни земни маси, корекцията на реката би могла да се извърши за сметка на пясъка, който ще извлече от нея компанията реализатор. Това обаче няма по какъв начин да стане без разрешението на Регионална инспекция за опазване на околната среда, посочи Петър Куленски.

Предприемачите упорстват и за непоколебим надзор във връзка с паркирането и оферират въвеждане на еднопосочно придвижване по второстепенни улици в централната градска част, с цел да се сътвори опция за паркиране по посока на придвижването, както и възбрана за паркиране на коли по улици, където не могат да се разминат две коли. Улици в “Синя зона “, където е позволено паркиране от едната страна, да станат еднопосочни, а в случай че няма опция - да отпаднат от „ Синя зона “, упорстват членовете на Сдружението. Ръководството на Общината пое ангажимент за съответни ограничения и по тази тематика.

Като извънредно обострен проблем бизнесът уточни обезпечаването на квалифицирана работна ръка и насочи съответно предложение към управлението на общината да се работи в две посоки – едното е Програма за привличане в Пазарджик на родените тук деца след довеждане докрай на висше обучение и другото - План за дуално образование. Именно по тази тематика беше планувана идната среща на бизнеса с управлението на Община Пазарджик. Тя ще се състои през март, а до тогава двете страни ще конкретизират предложенията и въпросите си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР