Представители на 34 държави, сред които САЩ, Великобритания, Румъния, Гърция

...
Представители на 34 държави, сред които САЩ, Великобритания, Румъния, Гърция
Коментари Харесай

34 държави не искат Русия и спортистите ѝ да участват на Олимпийските игри през 2024 г.

Представители на 34 страни, измежду които Съединени американски щати, Англия, Румъния, Гърция и страната хазаин Франция, обявиха, че " не са съгласни " съветски и беларуски спортисти да вземат участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 година

В писмо, изпратено от представителите до Международния олимпийски комитет (МОК), се осъжда решението, което разрешава на съветските и беларуските спортисти да вземат участие под самостоятелен байрак. Писмото е подписано и от страната хазаин, което ще сътвори известни проблеми в организацията за игрите.

Сред другите подписали страни са: Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция и Япония. България не е измежду тях.

По-рано няколко страни даже обявиха, че са подготвени да бойкотират най-голямото спортно събитие, в случай че бъде позволено на спортите от Беларус и Русия да вземат участие в него.

Ако те вземат участие, МОК би трябвало да обясни по какъв начин те ще вземат участие, без да се разпознават със съответните си страни, защото " те са директно финансирани и подкрепяни от своите страни ", се споделя в писмото на 34-те страни.

Някои спортни организации към този момент са въвели забрани за присъединяване на съветски или беларуски спортисти, в това число Уимбълдън, който предходната година забрани присъединяване на тенисисти от двете страни.

Въпреки множеството забрани, някои считат, че е погрешно да се санкционират обособените спортисти. Освен Уимбълдън, останалите три шампионата от Големия шлем по тенис разрешават присъединяване на съветски и беларуски спортисти, като предходната година Откритото състезание на Съединени американски щати съобщи, че ще им разреши да вземат участие в шампионата, с цел да не държи " обособените спортисти виновни за дейностите и решенията на техните държавни управления ".

През последните години Руският олимпийски комитет беше подложен на няколко наказания. Световната антидопингова организация откри доказателства за спонсорирана от страната допингова стратегия на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Вследствие, някои съветски спортисти бяха позволени до надпреварата, само че им беше неразрешено да вземат участие под съветски байрак.

Срокът на тези наказания трябваше да изтече през декември 2022 година След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година МОК съобщи, че " уверено осъжда " нарушаването на олимпийското помирение от страна на Русия - резолюция, подкрепена от Организация на обединените нации, която не разрешава всевъзможни военни дейности по време на надпреварите и една седмица след тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР