Представете си, че разполагате със стара кола, която не е

...
Представете си, че разполагате със стара кола, която не е
Коментари Харесай

Автоматичният междузвезден апарат на НАСА Вояджър 1 запали основните си двигатели за пръв път от 37 години!

Представете си, че разполагате със остаряла кола, която не е употребена от 37 години – даже не е припалвана от време на време. Очаквате ли, че  в този момент ще успее да възпламени? Надали. А предходната сряда автоматизираната междузвездна станция на НАСА “Вояджър 1 ” възпламени главните си мотори за пръв път от 37 години.

“Вояджър 1 ” е единственият уред, издигнат от човешка ръка, който е навлязъл в междузвездното пространство. Това лято отбелязахме 40 години от изстрелването на “Вояджър 1 ” и “Вояджър 2 ” – те към момента работят и изпращат скъпа научна информация. Космическите апарати разчитат на дребни двигателчета, които от време на време се възпламеняват, с цел да могат антените постоянно да са вярно ориентирани към Земята.

Но след 2014 година инженерите видяха, че качеството на работата на двигателчетата на “Вояджър 1 ” последователно се утежнява – обикновено е след толкоз време. Няма по какъв начин апаратът да бъде поправен елементарно, в случай че се намира на към 21 милиарда километра от Земята. Екипът на задачата събра специалисти, с цел да проучат какво може да се направи… и се стигна до извънредно решение: да се включат мотори, които не са били употребявани от 37 години!

Някога “Вояджър 1 ” е употребявал въпросните мотори, с цел да маневрира към Юпитер, Сатурн и значимите луни на тези две планети – тези маневри се назовават “маневри за промяна на траекторията ”, на британски – “trajectory correction maneuver ”, в резюме кратко TCM. След като апаратът завършил с проучването на системата на Сатурн, нямало потребност да се включват TCM-двигателите. За финален път те били употребявани на 8-ми ноември 1980 година. 

За да ги включат в този момент, след толкоз години, екипът е трябвало да изследва остарели сведения и софтуерни приложения, писани на асемблер. Напомням на читателите, че през 2015 година НАСА търсеше експерти, разбиращи от ALGOL, FORTRAN, асемблер – а такива към този момент съвсем не се срещат: вижте обявата на КОСМОС БГ. 

Във вторник, на 28-ми ноември, командите за запалването на моторите били изпратени. Екипът очаквал търпеливо да получи данните с резултата от извършените маневри и тъй като “Вояджър 1 ” е извънредно надалеч, лишило 19 часа и 35 минути, с цел да може радиосигналът да дойде на Земята. И … изненада! Двигателите, които не са употребявани от 37 години, към момента работят! 

Екипът на задачата има намерение да ревизира и моторите на “Вояджър 2 ”. Този галактически уред евентуално също до няколко години ще навлезе в междузвездното пространство. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР