Представете си, че историите от нашето минало бяха гравирани върху

...
Представете си, че историите от нашето минало бяха гравирани върху
Коментари Харесай

Костенурките пазят в черупките си ядрената тайна на Втората световна война

Представете си, че историите от нашето минало бяха гравирани върху телата ни, забележими за всички. За костенурките това в действителност е по този начин. Те безусловно носят своята история върху черупките си.

Сега, в ново изследване, оповестено в PNAS Nexus на 22 август, черупките на костенурките разкриват удивителна дълбока връзка с нашето нуклеарно минало от XX век и неговото влияние върху околната среда, което към момента резонира през днешния ден.

Черупки и уранови подписи в Съединени американски щати

Сайлър Конрад от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория и сътрудниците му изследваха хубавичко ризница, която защищава костенурките, с цел да схванат взаимоотношението им със основания от индивида уран.

Този радиоактивен детайл се свързва с нуклеарни боклуци, напомняйки за нуклеарните старания на човечеството.

Екипът изследва черупки от пет разнообразни екземпляра в области, свързани с струпване на уран от нуклеарни събития. Подобно на дървесните пръстени, черупките резервират излагането на тези атомни материали.

Едно такова изобретение се разкрива в черупката на зелена морска костенурка, открита в атола Ениветак, част от Република Маршалови острови. Атолът, в миналото полигон за нуклеарни опити, даде неочакван уранов автограф даже десетилетия след прекъсването на тестванията.

Изследователите спекулират, че или напъните за разчистване са раздвижили нечиста наслойка, или остатъчното замърсяване от ерата на тестванията е траяло.

Една пустинна костенурка от югозападната част на Юта, покрай Обекта за национална сигурност на Невада – прочут преди като Тестовия обект на Невада – показа сходен роман.

Черупката ѝ също имаше уранов автограф, удостоверение за историческите нуклеарни действия в района. По сходен метод, сладководна костенурка от река Савана в Южна Каролина и костенурка от Оук Ридж, Тенеси, описаха своите истории за взаимоотношението на урана.

Оук Ридж, в миналото център за проучване на нуклеарни оръжия след Втората международна война, оставя своя отпечатък върху снарядите, намеквайки за трайните резултати от нуклеарните преследвания.

Едно завладяващо разобличаване излезе от пластовете на черупката на костенурката. Проби, взети от разнообразни пластове, разкриха хроника на излагане на уран.

Рождената черупка на костенурката беше най-замърсеният пласт, което допуска още по-високи равнища на замърсяване при майка ѝ – блестящо увещание за обсега на нуклеарното въздействие.

Ядрената активност и естественият свят

Последствията от тези открития са съществени. Черупките, служещи като монитори на околната среда, оферират късмет да разберем оставащите следи от нуклеарната история.

Те описват тиха, само че значима история за нашите минали дейности. Това изследване акцентира устойчивостта на нуклеарното завещание и преплитането му с естествения свят, надхвърляйки поколенията и типовете.

Пълното изследване е оповестено в PNAS Nexus на 22 август и може да бъде открито тук.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР