Представете си, че България е страна, в която се работи

...
Представете си, че България е страна, в която се работи
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смятат експерти

Представете си, че България е страна, в която се работи 4 дни и ни остават 3, в които можем да работим върху себе си, личностното си развиване, да пътуваме, да учим нови езици или професии, да си обръщаме повече внимание, да прекарваме повече време и със фамилията си – това е много добра вероятност, смята HR експертът Георги Първанов.

Заедно с Жасмина Саръиванова, експерт " Социален разговор “ към Българска стопанска камара (БСК) те разясняват концепцията за 4-дневната работна седмица, оповестява businessnovinite.bg

С приближаване на летните месеци този модел на работа става все по-дискутиран – това има своите пояснения, най-много свързани с психическите аспекти, споделя Жасмина.

" Трябва да имаме време за физическо, само че и за прочувствено възобновяване. Професионалното натоварване не трябва да се подценява -  неслучайно приказваме толкоз интензивно за проблеми като бърнаут “, разяснява Саръиванова.

Нещата се случват малко по малко. Пазарът ще почисти модела, безапелационен е Георги. Той показа и предходни свои прогнози, съгласно които до 2025 година повече компании у нас ще припознаят концепцията за 4-дневна работна седмица, само че времето демонстрира, че те надалеч не са подготвени.

" Ще отнеме повече – 2-3 години най-малко, макар че законодателството споделя, че компаниите могат да приложат модела още през днешния ден “, разяснява Първанов.

Саръиванова добавя, че законодателни спънки няма. Ключово е организирането на работния развой в фирмите. Според нея практиката би трябвало да бъде въвеждана на равнище дружество, отрасъл даже, никога на национално.

Факт е, че този модел няма по какъв начин да работи във всички промишлености, защото едни компании могат да бъдат облагодетелствани за сметка на други, споделя HR специалистът. Когато се вършат анкети, постоянно първата реакция на мениджмънта е отрицателна, а на чиновниците – положителна.

Има значение дали приказваме за частния и държавния бранш, защото 4-дневна работна седмица би била пагубна за страната, разяснява Жасмина. Същото важи и за обществените компании. Това е различен акцент от полемиката, който обръща внимание и на още по-наболял проблем. Един шеф мъчно би си разрешил да приложи модела, в случай че има повече клиенти, да вземем за пример, само че разполага с незадоволително чиновници.

" Под 3 млн. са работещите в България – на това число не се обръща внимание. Ще стават и по-малко, тъй като цяло потомство ще излезе от пазара на труда “, разяснява Георги.

По думите на Първанов по демографския проблем наподобява се взимат ограничения на парче и в кратковременен проект. За идния летен сезон, да вземем за пример, сред 8 и 10 хиляди разрешителни ще бъдат издадени на чужденци, които да работят у нас  – въпросът е какъв брой от тях ще бъдат осъществени.

" Ние ще ги посрещнем, само че нямаме посолства в страни, от които ни трябват хора и ще забележим явлението в края на сезона – един да работи за трима “, безапелационен е специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР