Предсрочните президентски избори в Азербайджан ще се проведат на 7

...
Предсрочните президентски избори в Азербайджан ще се проведат на 7
Коментари Харесай

Азербайджан в навечерието на предсрочни президентски избори

Предсрочните президентски избори в Азербайджан ще се проведат на 7 февруари 2024 година вместо през април 2025 година, когато бяха планувани. Това ще бъдат първите избори, които ще обзет цялата територия на страната след възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност на освободените територии в и към азербайджанския район Карабах предходната година.

Високата известност на настоящия президент Илхам Алиев, която се дължи най-много на решителната победа във Втората карабахска война, както и на непрекъснатия стопански напредък на Азербайджан, а също и на подхванатите забележителни стъпки на интернационалната сцена, разсейва подозренията по отношение на сполучливото му преизбиране. В свое скорошно изявление за локални телевизионни канали президентът Алиев уточни, че идните предварителни избори ще слагат началото на нова епоха, белязана от цялостното освобождение на териториите на Азербайджан, останали под арменска окупация в продължение на 30 години.

Несъмнено ръководството на президента Алиев беше една ера, която трансформира Азербайджан в благоуспяваща нация, устремена към прогрес и развиване на голям брой фронтове. Далновидното му управление се простира оттатък границите на Азербайджан, образец за което е разрешаването на дългогодишния районен спор, осъществено с боен и дипломатически финес, както и задължението му за районно съдействие и непоклатимост.

Политиката на президента Алиев донесе обилни изгоди и за страните от района. Неговата енергийна тактика се оказа животоспасяваща за доста европейски страни, измежду които и България, през неотдавнашния сложен интервал. Южният газов кулоар, иницииран най-вече от Азербайджан, укрепиенергийната сигурност на Европа посредством диверсификация на нейните източници. В момента шест европейски страни получават наличен азербайджански газ, като се чака в близко бъдеще броят им да нарасне. Меморандумът за съгласие по отношение на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и Азербайджан в региона на енергетиката, подписан през 2022 година, затвърди репутацията на Азербайджан като благонадежден паневропейски снабдител на газ.

Друг огромен план ще реализира експорт на електроенергияза Европейски Съюз, генерирана от азербайджански възобновими източници. „ Споразумението за стратегическо партньорство за зелена сила " от 2022 година планува прекарването на подводен кабел под Черно море, с дължина почти 1200 км., който ще свърже Азербайджан с Грузия, Румъния и Унгария. Останалите страни от района, в това число и България, Украйна и Молдова, също ще могат да се възползват от тази енергийна скица.

През последните години Азербайджан изигра основна роля в развиването и на Транскаспийския транспортен маршрут Изток-Запад, прочут още като Средния кулоар, който за Европа съставлява една от най-атрактивните транспортни връзки сКитай и Централна Азия. Азербайджан е модернизирал своята транспортна инфраструктура, което улеснява търговията и свързаността по този стратегически маршрут. Проектът безспорно ще насърчи районната търговия, икономическото съдействие и стабилността в районите намиращи се в съседство с този кулоар, което ще усили геополитическото и геоикономическото значение на черноморските и балканските райони като им обезпечи достъп до Кавказ, Централна Азия и Китай.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР