Предсрочните парламентарни избори в Холандия шокираха Европа - победи крайнодясната

...
Предсрочните парламентарни избори в Холандия шокираха Европа - победи крайнодясната
Коментари Харесай

РИА Новости за победата на Вилдерс в Нидерландия: „Кошмар за Киев“. Украйна загуби още един съюзник в Европа

Предсрочните парламентарни избори в Холандия шокираха Европа - победи крайнодясната Партия на свободата. Бъдещето на страната в Европейски Съюз и поддръжката за Украйна са заложени на карта. В Киев се готвят за най-лошото. За вероятните последици - в материала на РИА Новости.

Неочаквана победа

Партията на Герт Вилдерс завоюва 37 от 150-те места в Камарата на представителите (през 2021 година бяха едвам 17). Това дава право за сформиране на съдружно държавно управление. " Гласоподавателят си сподели думата. Ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме, че холандците са в центъра на вниманието ", сподели спечелилият.

Вероятен съдружен сътрудници е " Новият публичен контракт ". Народната партия за независимост и народна власт на Марк Рюте към този момент изключва опцията за съдействие.

Вилдерс предлага излизане от Европейски Съюз и връщане на гулдена. Смятан е за симпатизант на Путин и съперник на Киев. „ Холандците не желаят Украйна да се причисли към НАТО “, твърди той. Преди това той прикани Турция да бъде изключена от Алианса.

Той постоянно е излизал с твърда антимигрантскапрограма, само че неотдавна смекчи изказванията си за бежанците от мюсюлмански страни. Икономическите проблеми излизат на напред във времето. Партията даде обещание на гласоподавателите понижение на заплатите на министрите, депутатите - локални и вЕвропарламента - с 20%, както и налози за кралското семейство и понижаване на издръжката им със същите 20%, понижаване на Данък добавена стойност и възрастта за пенсиониране и разширение на пенсиите.

Европейски потрес

“Политико” отбелязва, че даже Вилдерс да не реализира излизане от Европейски Съюз, новото държавно управление ще бъде „ призрачен сън за Брюксел “. Досегашната обща европейска политика – от ограниченията за запазване на климата до въоръжаването на Украйна – е под опасност, предизвестява изданието. “Файненшъл Таймс” планува огромни разтърсвания за Запада. Възстановяването на граничния надзор на държавната граница, експулсирането на незаконните мигранти и въвеждането на разрешителни за работа за гости от други европейски страни ще трансформират фундаментално ДНК-то на страната, уверен е “Гардиън”.

Както отбелязва “Блумбърг”, опцията за победа на Украйна в този момент е под въпрос. Вилдерс е засегнат от манията на държавното управление на Марк Рюте за сигурността на Киев. Той счита за по-важна грижата за реда и закона в личната страна. През май той изрично отхвърли да взе участие в парламентарна среща със Зеленски.

Вилдерс е за развиване на връзките с Русия. Той желае да предложи „ противотежест на истеричната русофобия, която царува на всички места “, защото Москва и Амстердам имат общи ползи. Застъпва се за анулация на глобите.

Освен това той е уверен, че в Европа липсват водачи като съветския президент. „ Владимир Путин е водач, без значение какво мислите за него “, акцентира той. Преди пет години посети Москва и се срещна с депутати от Държавната дума. Той разгласява значката за руско-холандско другарство в “Туитър” и означи, че я носи „ с горделивост “.

Плащане за грешките

Евроскептиците побързаха да го поздравят. Един от първите беше унгарският министър председател Виктор Орбан, който назова успеха на Партията на свободата вятър на смяната. Ръководителят на френската десница Марин льо Пен означи „ възходящото предпочитание за отбрана на националната еднаквост “. Вицепремиерът на Италия, ръководителят на “Лигата” Матео Салвини е убеден: занапред нататък „ нова Европа е допустима “. Съоснователят на “Алтернатива за Германия” Алис Вайдел го разгласи за „ огромен триумф “.

Холандският политолог Герт Хан предизвести в изявление за киевски медии: Вилдерс ще ви сътвори проблеми. Заедно с Орбан и Роберт Фицо, който неотдавна пристигна на власт в Словакия, той ще може да въздейства върху решенията на Европейски Съюз. Ерата, в която Холандия беше категоричен съдружник, завърши, оплакват се украинските медии.

„ Изборите във всяка страна се дефинират от вътрешната обстановка, само че не може да не се означи: през последните години десните реализираха триумф “, отбелязва Николай Топорнин, доцент по европейско право в МГИМО. " Те се възползват от обстоятелството, че обществото е недоволно от миграционната политика и растежа на престъпността, екстремизма, терористичните офанзиви. И стопанската система: коронавирусът, рецесиите, спорът с Русия подкопаха стабилността”, добавя специалистът.

Случаят с Холандия обаче е характерен. " Фицо в Словакия е умел политик, а не популист. С него няма да има разпад на системата. Той може да стане нещо като Орбан. Победата на Вилдерс е друга история, той е друга фигура. Реториката му е по-радикална Ако Партията на свободата реализира референдум, тогава две трети от популацията ще каже, че не желае да върви на никое място, тъй като цени достиженията на Европейски Съюз. Тенденцията обаче е явна. Европа направи съществени неточности и се изправи пред следствията “, акцентира специалистът.

Заместник-директорът на Центъра за всеобхватни европейски и интернационалните проучвания към Националния проучвателен университет Висше учебно заведение по стопанска система Дмитрий Суслов счита, че триумфът на Вилдерс демонстрира дълготрайна наклонност към намаляване на западната поддръжка за Украйна.

" Тези, които са срещу увеличението и запазването на помощта за Киев, стават все по-силни. В Европа са изтощени, упорстват парите да бъдат пренасочени към вътрешни потребности. Разбира се, доста зависи от това какво държавно управление ще бъде формирано. Но даже в случай че Вилдерс не стигне до такава степен, финансирането на киевския режим последователно ще понижава “.

Подкрепата за Украйна в Холандия в този момент ще бъде сложена на пауза, както в Словакия, когато Фицо завоюва. А проукраинските сили към този момент схванаха, че гласоподавателите ги харесват все по-малко. И ще си създадат съответните заключения.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР