Предсрочен вот би вкарал същите 6 партии и в следващия

...
Предсрочен вот би вкарал същите 6 партии и в следващия
Коментари Харесай

Тренд: При трети избори ГЕРБ повежда пред ИТН

Предсрочен избор би вкарал същите 6 партии и в идващия парламент. Това демонстрира национално представително изследване на Изследователски център " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ".

Изследването излиза през днешния ден, когато изтича конституционният период, в който " ИТН " би трябвало да върне изпълненият мандат на президента - т.е. да предложи на президента състав на държавно управление или да върне празна досието с първия изследователски мандат на президента. В Народното събрание не престават договарянията в търсене на поддръжка за оповестения проектокабинет с министър председател Пламен Николов.

Социолизите на " Тренд " прецизират, че проучването им е направено в края на юли и не регистрира въздействието на номинацията на Пламен Николов и листата с номинираните министри.

ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ, само че с минимална преднина пред " ИТН " - с 0,8% води партията на Борисов пред тази на Слави Трифонов.

На изборите на 11 юли " ИТН " получи 24,08% и по този начин излезе като първа мощ пред ГЕРБ-СДС с избор 23,51%. Разликата беше 0,57%, само че социологическите изследвания не регистрират избор в чужбина.

В борба за третото място остават Българска социалистическа партия и " Демократична България " надлежно с 14,5% и 14,1%. На 11 юли алената партия получи 13,39%, а " Демократична България " - 12,64%, данните на " Тренд " демонстрират че Христо Иванов и Атанас Атанасов не престават да натрупат доверие.

Движение за права и свободи остава с малко над 10%.

И в идващ парламент още веднъж групировката " Изправи се БГ! Ние идваме! " би влезнала с 4,4%. На последните избори групировката събра 5,01% от вота, като в този момент отбелязва лек спад по отношение на последните данни.

Макар и под бариерата, само че твърдо изпреварвайки някогашните съдружни сътрудници на Бойко Борисов остава " Възраждане " с 2,9%. Едва с % след тях се подрежда ВМРО/Българските патриоти с 1,9% и " Българско лято " с 1,1%.

51% считат, че вотът на 11 юли е бил почтен, на противоположното мнение са едвам 15%. Очевидно машинното гласоподаване покачва доверието към изборния развой, а и преобладаващото мнение е, че то би трябвало да остане - 57%, против едвам 12%, съгласно които гласуването с хартиена бюлетина би трябвало да се върне.

Само 8% са заявили, че са се затруднили с машинното гласоподаване, това са преобладаващо възрастни хора. Във възрастовата група 70+ малко над една четвърт споделят за усложнения.

Подкрепата за работата на служебния кабинет последователно пораства. През юли 40% я правят оценка позитивно, а 42% - негативно.

В последните няколко месеца няма основна смяна в каузи позитивни оценки за работата на президента, само че понижават негативните. През юли позитивните оценки за Румен Радев са 50%, а отрицателните 32%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР